Андерс Целзиус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Андерс Целзиус (швед. Anders Celsius, 27 ноември 1701 - 25 април 1744) бил шведски физичар и астроном. Тој е автор на поделбата на 100 степени на термометарската скала, наречена „Целзиусова скала“. Во 1736 година, учествувал во експедиција и ги измерил лаковите на мередијаните, прв го забележал дејството на поларната светлина врз магнетната игла и со сопствени средства ја изградил опсерваторијата во родниот град Упсала.