Висока печка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поранешна висока печка во пристаништето Сагунт, Валенсија, Шпанија.

Висока печка е вид металуршка печка која се користи за топење на руда при процесот на производство на индустриски метали, најчесто сурово железо, но и други метали како олово или бакар.

Во високата печка, горивото (кокс), рудите и флуксот (варовник) секогаш се внесуваат од горниот дел на печката, а врел воздух (понекогаш со збогатен кислород) преку цевки се вдувува од долниот дел на печката, така што додека материјалот паѓа надолу во печката се одвиваат хемиските реакции. Конечни производи се стопениот метал и згурата кои се вадат од дното, а отпадните гасови излегуваат од врвот на печката.[1]

Терминот обично се користи печки за топење на железна руда за производство на сурово железо, полупроизвод кој се користи за производство на индустриско железо и челик, и печки со вратило кои се користат во комбинација со агломерациони постројки за топење на базни метали. [2] [3]

Се проценува дека високите печки биле одговорни за повеќе од 4% од вкупната емисија на стакленички гасови во периодот од 1900 до 2015 година.[4]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Schmult, Brian (2016). „Evolution of the Hopewell Furnace Blast Machinery“. IA. The Journal of the Society for Industrial Archeology. 42 (2): 5–22.
  2. P J Wand, "Copper smelting at Electrolytic Refining and Smelting Company of Australia Ltd., Port Kembla, N.S.W.", in: Mining and Metallurgical Practices in Australasia: The Sir Maurice Mawby Memorial Volume, Ed J T Woodcock (The Australasian Institute of Mining and Metallurgy: Melbourne, 1980) 335–340.
  3. R J Sinclair, The Extractive Metallurgy of Lead (The Australasian Institute of Mining and Metallurgy: Melbourne, 2009), 9–12.
  4. Pooler, Michael (January 2019). „Cleaning up steel is key to tackling climate change“. Financial Times. Посетено на 2021-07-07.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Iron and steel production