Фозген

Од Википедија — слободната енциклопедија
Phosgene[1]
Phosgene-dimensions-2D.svg
Phosgene-3D-vdW.png
Назнаки
75-44-5 X mark.svgН
EC-број 200-870-3
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 6371
RTECS-бр. SY5600000
ОН-бр. 1076
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед безбоен гас
Густина 4.248 g/cm3 (15 °C)
1.432 g/cm3 (0 °C)
Точка на топење
Точка на вриење
хидролиза
Растворливост растворлив во бензен, толуен, оцетна киселина
се разложува во алкохол и киселини
Структура
Геометрија на молекулата планарна, триаголна
Диполен момент 1.17 D
Штетност
MSDS ICSC 0007
EU индекс 006-002-00-8
EU класификација Многу токсичен (T+)
R-фрази R26 R34
S-фрази (застарено) (S1/2) S9 S26 S36/37/39 S45
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
4
1
 
Температура на запалување незапаллив
Слични супстанци
Слични супстанци Формалдехид
Уреа
Јагледор моноксид
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Фозгенот е хемиско соединение со формула COCl2. Овој безбоен гас станал познат како прво хемиско оружје кое се користело за време на Првата светска војна. Фозгенот претставува исто така и индустриски реагенс кој се користи во органските синтези. Во ниски концентрации, неговиот мирис е сличен на свежо покосено сено или тревата. Покјар неговата употреба во индустријата мали количества од фозген се појавуваат во природата како резултат на разложување на хлорираните соединенија.[2]

Синтеза[уреди | уреди извор]

CO + Cl2 → COCl2 (ΔHrxn = −107,6 kJ/mol)

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Merck Index, 11th Edition, 7310.
  2. Wolfgang Schneider and Werner Diller "Phosgene" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry Wiley-VCH, Weinheim, 2002. DOI: 10.1002/14356007.a19_411. Article Online Posting Date: June 15, 2000

Надворешни врски[уреди | уреди извор]