Јодоформ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јодоформ
Stereo, skeletal formula of iodoform with the explicit hydrogen added
Ball and stick model of iodoform
Ball and stick model of iodoform
Freshly made iodoform from an iodine tincture.
Назнаки
75-47-8 Ок
Бајлштајн 1697010
ChEBI CHEBI:37758 Ок
ChEMBL ChEMBL1451116 Н
ChemSpider 6134 Ок
EC-број 200-874-5
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG D01910 Ок
MeSH iodoform
PubChem 6374
RTECS-бр. PB7000000
UNII KXI2J76489 Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Бледи, светло жолти, непроѕирни кристали
Мирис Налик на шафран[2]
Густина 4.008 g cm−3[2]
Точка на топење
Точка на вриење
100 mg L−1[2]
Растворливост во diethyl ether 136 g L−1
Растворливост во acetone 120 g L−1
Растворливост во ethanol 78 g L−1
log P 3.118
3.4 μmol Pa−1 kg−1
−117.1·10−6 cm3/mol
Структура
Кристална структура Хексагонална
Тетрагонална
Геометрија на молекулата Тетраедат
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
180.1–182.1 kJ mol−1
Ст. енталпија на
согорување
ΔcHo298
−716.9 – −718.1 kJ mol−1
Специфичен топлински капацитет, C 157.5 J K−1 mol−1
Pharmacology
ATC код D09AA13
Опасност
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS07: Извичник
Сигнални зборови
Предупредување
Изјави за опасност
H315, H319, H335
Изјави за претпазливост
P261, P280, P305+P351+P338
NFPA 704
2
1
1
Температура на запалување {{{value}}}
Смртоносна доза или концентрација:
NIOSH (здравствени граници во САД):
PEL (дозволива)
воопшто[3]
REL (препорачана)
0.6 ppm (10 mg/m3)[3]
IDLH (непосредна опасност)
N.D.[3]
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи
Јодоформ складиран во ампула

Јодоформ (исто така познат како тријодометан и, неточно како јаглерод тријодид) е органојодно соединените со хемиска формула CHI3. Бледо жолта, кристална, испарлива супстанција, има продорен и специфичен мирис (во постарите текстови по хемија, мирисот понекогаш се нарекува како оној на болниците, каде што соединението сè уште најчесто се користи) и аналогно на хлороформот, сладок вкус. Повремено се користи како средство за дезинфекција.

Структура[уреди | уреди извор]

Молекулата има тетраедрална молекулска геометрија со C3v симетрија.

Синтеза и реакции[уреди | уреди извор]

Синтезата на јодоформ првпат беше опишана од Жорж-Симон Серулас во 1822 година, со реакции на јодна пареа со пареа над вжештениот јаглен, како и со реакција на калиум со етанолен јод во присуство на вода; исто време независно од Џон Томас Купер.;[5] and at much the same time independently by John Thomas Cooper.[6] Се синтетизира во халоформската реакција со реакција на јод и натриум хидроксид со кој било од овие четири видови органски соединенија: метил кетон (CH3COR), ацеталдехид (CH3CHO), етанол (CH3CH2OH), aи одредени секундарни алкохоли (CH3CHROH, каде R е алкил или арил група).

Реакцијата на јод и база со метил кетони е толку сигурна што тестот на јодоформ (појава на жолт талог) се користи за испитување на присуството на метил кетон. Ова е исто така случај кога се тестира за специфични секундарни алкохоли кои содржат најмалку една метил група во алфа-позиција.

Некои реагенси (на пример, водород јодид) го претвораат јодоформот во дијодометан. Можна е и конверзија во јаглерод диоксид: Јодоформот реагира со воден сребрo нитрат за да произведе јаглерод моноксид. Кога се третира со елементарно сребро во прав, јодоформот се редуцира, произведувајќи ацетилен. По загревањето, јодоформот се распаѓа и произведува двоатомски јод, гас водород јодид и јаглерод.

Природна појава[уреди | уреди извор]

Печурката ``Mycena arcangeliana`` содржи јодоформ и го покажува неговиот карактеристичен мирис.

Употреба[уреди | уреди извор]

Соединението наоѓа употреба во мали размери како средство за дезинфекција.[4][7] Околу почетокот на 20 век, тој се користел во медицината како заздравување и антисептичко обложување на рани, иако оваа употреба сега е заменета со супериорните антисептици. Тоа е активна состојка во многу прашоци за уши за куче и мачка, заедно со цинк оксид и пропионска киселина, кои се користат за да се спречи инфекција и да се олесни отстранувањето на влакна на увото.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Front Matter“. Nomenclature of Organic Chemistry: IUPAC Recommendations and Preferred Names 2013 (Blue Book). Cambridge: The Royal Society of Chemistry. 2014. стр. 661. doi:10.1039/9781849733069-FP001. ISBN 978-0-85404-182-4. The retained names ‘bromoform’ for HCBr3, ‘chloroform’ for HCCl3, and ‘iodoform’ for HCI3 are acceptable in general nomenclature. Preferred IUPAC names are substitutive names.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Запис во Базата на супстанции GESTIS на Институтот за безбедност и здравје при работа
  3. 3,0 3,1 3,2 „Џебен водич за опасните хемиски материи #0343“. Национален институт за безбедност и здравје при работа (NIOSH). (англиски)
  4. 4,0 4,1 Merck Index, 12 Edition, 5054
  5. Surellas, Georges-Simon (1822), Notes sur l'Hydriodate de potasse et l'Acide hydriodique. -- Hydriodure de carbone; moyen d'obtenir, à l'instant, ce composé triple [Notes on the hydroiodide of potassium and on hydroiodic acid -- hydroiodide of carbon; means of obtaining instantly this compound of three elements] (French), Metz, France: Antoine, стр. 17–20, 28–29CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
  6. James, Frank A. J. L. (2004). „Cooper, John Thomas“. Оксфордски речник на национални биографии (online. изд.). Oxford University Press. doi:10.1093/ref:odnb/39361.CS1-одржување: ref=harv (link) (бара Претплата или членство во британска јавна библиотека .)
  7. Lyday, Phyllis A. (2005), „Iodine and Iodine Compounds“, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Wiley-VCH, Weinheim, стр. 1–13, doi:10.1002/14356007.a14_381.pub2, ISBN 9783527306732

Надворешни врски[уреди | уреди извор]