Список на земјите по највисок државен домен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Домен Ентитет Напомена
.aero Авио-индустрија  
.arpa Инфраструктурни  
.biz Бизнис  
.cat Каталонски Домен за Интернет страници на каталонски јазик.
.com Комерцијални  
.coop Кооперативни  
.edu Образовни  
.info Информативни  
.int Меѓународни организации  
.museum Музеи  
.name Поединци, по име  
.net Мрежи  
.org Организации  
.pro Професии  
.travel Туристички организации  
Домен Земја Напомена
.ad Андора  
.ae Обединети Арапски Емирати  
.af Авганистан  
.ag Антигва и Барбуда  
.ai Ангилја  
.al Албанија  
.am Ерменија  
.an Холандски Антили  
.ao Ангола  
.aq Антарктик  
.ar Аргентина  
.arpa Стар Арпанет  
.as Американска Самоа  
.at Австрија  
.au Австралија  
.aw Аруба  
.az Азербејџан  
.ba Босна и Херцеговина  
.bb Барбадос  
.bd Бангладеш  
.be Белгија  
.bf Буркина Фасо  
.bg Бугарија  
.bh Бахреин  
.bi Бурунди  
.bj Бенин  
.bm Бермуда  
.bn Брунеј  
.bo Боливија  
.br Бразил  
.bs Бахами  
.bt Бутан  
.bv Остров Буве  
.bw Боцвана  
.by Белорусија  
.bz Белизе  
.ca Канада  
.cc Кокосови Острови  
.cf Централноафриканска република  
.cd Демократска република Конго  
.cg Конго  
.ch Швајцарија  
.ci Брег на Слоновата коска  
.ck Кукови Острови  
.cl Чиле  
.cm Камерун  
.cn Народна Република Кина  
.co Колумбија  
.cr Костарика  
.cs Србија и Црна Гора  
.cu Куба  
.cv Зеленортска Република (Капе Верде)  
.cx Божиќен Остров  
.cy Кипар  
.cz Чешка  
.de Германија  
.dj Џибути  
.dk Данска  
.dm Доминика  
.do Доминиканска Република  
.dz Алжир  
.ec Еквадор  
.ee Естонија  
.eg Египет  
.eh Западна Сахара  
.er Еритреја  
.es Шпанија  
.et Етиопија  
.fi Финска  
.fj Фиџи  
.fk Фоклендски Острови  
.fm Микронезија  
.fo Острови Фаро  
.fr Франција  
.fx Франција метропола европска територија
.ga Габон  
.gb Обединети Кралство  
.gd Гренада  
.ge Грузија  
.gf Франција Гвајана  
.gh Гана  
.gi Гибралтар  
.gl Гренланд  
.gm Гамбија  
.gn Гвинеја  
.gov влада на САД  
.gp Гваделупе (Франција)  
.gq Екваторијална Гвинеја  
.gr Грција  
.gs Сендвички Острови  
.gt Гватемала  
.gu Гуам (САД)  
.gw Гвинеја-Бисао  
.gy Гвајана  
.hk Хонгконг  
.hm Острови Херд и Мекдоналд  
.hn Хондурас  
.hr Хрватска  
.ht Хаити  
.hu Унгарија  
.id Индонезија  
.ie Ирска  
.il Израел  
.in Индија  
.int Меѓународни  
.io Британска територија на Индијскиот океан  
.iq Ирак  
.ir Иран  
.is Исланд  
.it Италија  
.jm Јамајка  
.jo Јордан  
.jp Јапонија  
.ke Кенија  
.kg Киргистан  
.kh Камбоџа  
.ki Кирибати  
.km Комори  
.kn Свети Китс и Невис Ангвиља  
.kp Северна Кореја  
.kr Јужна Кореја  
.kw Кувајт  
.ky Кајмански Острови  
.kz Казахстан  
.la Лаос  
.lb Либан  
.lc Света Луција  
.li Лихтенштајн  
.lk Шри Ланка  
.lr Либерија  
.ls Лесото  
.lt Литванија  
.lu Луксембург  
.lv Летонија  
.ly Либија  
.ma Мароко  
.mc Монако  
.md Молдавија  
.mg Мадагаскар  
.mh Маршалови Острови  
.mil војска на САД  
.mk Македонија  
.ml Мали  
.mm Мјанмар  
.mn Монголија  
.mo Макао  
.mp Северни Маријански Острови  
.mq Мартиник (Франција)  
.mr Мавританија  
.ms Монтсерат  
.mt Малта  
.mu Маврициус  
.mv Малдиви  
.mw Малави  
.mx Мексико  
.my Малезија  
.mz Мозамбик  
.na Намибија  
.nato НАТО (пре д1996)  
.nc Нова Каледонија (Франција)  
.ne Нигер  
.nf Остров Норфолк  
.ng Нигерија  
.ni Никарагва  
.nl Холандија  
.no Норвешка  
.np Непал  
.nr Науру  
.nt неутрална зона  
.nu Ниуе  
.nz Нов Зеланд  
.om Оман  
.org непрофитни организации  
.pa Панама  
.pe Перу  
.pf Полинезија (Франција)  
.pg Папуа Нова Гвинеја  
.ph Филипини  
.pk Пакистан  
.pl Полска  
.pm Свети Пјер и Микелон  
.pn Питкерн  
.pr Порторико  
.pt Португалија  
.pw Палау  
.py Парагвај  
.qa Катар  
.re Реинион (Франција)  
.ro Романија  
.ru Руска Федерација  
.rw Руанда  
.sa Саудиска Арабија  
.sb Соломоновi Острови  
.sc Сејшели  
.sd Судан  
.se Шведска  
.sg Сингапур  
.sh Света Eлена  
.si Словенија  
.sj Острови Свалбард и Јан Мајен  
.sk Словачка  
.sl Сиера Леоне  
.sm Сан Марино  
.sn Сенегал  
.so Сомалија  
.sr Суринам  
.st Сао Томе и Принципе  
.su СССР и понатаму во употреба;
.sv Ел Салвадор  
.sy Сирија  
.sz Свазиленд  
.tc Острови Туркс и Кејкес  
.td Чад  
.tf Француски јужни територии  
.tg Того  
.th Тајланд  
.tj Таџикистан  
.tk Токелау  
.tm Туркменистан  
.tn Тунис  
.to Тонга  
.tp Источен Тимор  
.tr Турција  
.tt Тринидад и Тобаго  
.tv Тувалу  
.tw Тајван  
.tz Танзанија  
.ua Украина  
.ug Уганда  
.uk Обединето Кралство  
.um помалку одалечени Острови од САД  
.us САД  
.uy Уругвај  
.uz Узбекистан  
.va Ватикан  
.vc Свети Винсент и Гренадини  
.ve Венецуела  
.vg Девствени Острови (Британија)  
.vi Девствени Острови (САД)  
.vn Виетнам  
.vu Вануату  
.wf Валис и Футуна  
.ws Самоа  
.ye Јемен  
.yt Мајот  
.yu Србија и Црна Гора ИСО кодот е променет во .cs; .cs овој домен е усвоен и резервиран но не и имплементиран заради распадот на Србија и Црна Гора.
.za Јужна Африка  
.zm Замбија  
.zw Зимбабве