Википедија:Избрана снимка/2018/јуни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец јуни 2018 година.


1 јуни 2018 2 јуни 2018

Занимањата лекар, танчер и сликар во градот на децата Кидбург. Санкт Петербург, 2018 г.

Волшепството на радиото — нем документарец на „Џенерал електрик“ од 1922 г. посветен на радиото.
3 јуни 2018 4 јуни 2018

Откривањето на Бразил — бразилски филм од 1937 г. за откривањето на Бразил.

Нерви — германски експресионистички филм од 1919 г. во режија на Роберт Рајнерт.
5 јуни 2018 6 јуни 2018

Пајак-скокач од родот Heliophanus на лист.

Големата џамија во Мека, 2014 г.
7 јуни 2018 8 јуни 2018

24 души во една говорница — прилог во холандски киножурнал од 1982 г.

Опасна девојка (1916) — нема комедија на Кларенс Баџер. Еден од првите улоги на Глорија Свонсон.
9 јуни 2018 10 јуни 2018

Теснолинејката Гвалиор - Шеопур, Мадја Прадеш, Индија.

Песната Пемполеза (1895) во изведба на Феликс Мајол, 1932 г. Текстописец: Теодор Ботрел, композитор: Ежен Фотрије.
11 јуни 2018 12 јуни 2018

Седум години несреќа — комедија од 1921 г. во режија и улога на Макс Линдер.

Ребус-филм бр. 1 (1925) — краток опитен филм на Паул Лени.
13 јуни 2018 14 јуни 2018

Приказна за тројцата светци — говор на жена од с. Гиновци на месниот кривопаланечки дијалект.

Оксидационо-редукциона реакција. Изведено во Институтот за хемија, ПМФ, Скопје.
15 јуни 2018 16 јуни 2018

Проколнатата ветерница — француски филм од 1909 г. во режија на Алфред Машен.

Главната чаршија во Пахарганџ, Делхи, Индија.
17 јуни 2018 18 јуни 2018

Проплакало Петреепска народна песна од с. Тополчани, Прилепско на прилепско-битолскиот дијалект.

Нека биде светлина — американски документарец од 1946 г. за војници кои страдаат од посттрауматско стресно растројство.
19 јуни 2018 20 јуни 2018

Опит кој го покажува Валтенхофеновото правило за вртложните струи во магнетното поле. Изведено на Институтот за физика, ПМФ, Скопје.

Црвеноушеста желка (Trachemys scripta elegans) како плива во езерце. Саратога, Калифорнија, САД.
21 јуни 2018 22 јуни 2018

Лавиното езеро Халемаумау на островот Килауеа, Хаваи во декември 2016 г.

Опфатот на морскиот мраз на Арктикот од 16 мај до 15 август 2013 г. Анимација на НАСА/ЦВЛ „Годард“.
23 јуни 2018 24 јуни 2018

Лимонов свиркач (Protonotaria citrea) во САД.

I став на ораториумот Месија (1741) од Георг Фридрих Хендл.
25 јуни 2018 26 јуни 2018

Патување со траект до островот Ванкувер во Британска Колумбија, Канада.

Извадок од операта Дон Џовани (1787) на В. А. Моцарт.
27 јуни 2018 28 јуни 2018

Партија шах — италијански нем филм од 1912 г. во режија на Лујџи Маџи.

Водоскок од Морис Равел во изведба на Марта Аргерич, 1962 г.
29 јуни 2018 30 јуни 2018

Насредин Оџа надитрен од деца за магарето — говор на човек од с. Бродец на месниот скопскоцрногорски дијалект.

Опит со вакуумска пумпа кој прикажува дека точката на вриење на една течност зависи од притисокот. Изведено на Институтот за физика, ПМФ, Скопје.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец јуни 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот