Википедија:Избрана снимка/2018/јануари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец јануари 2018 година.


1 јануари 2018 2 јануари 2018

Претстава со фламенко во Сан Франциско.

Испалување на ракетата „Сатурн V“ со мисијата Аполо 11 на 16 јули 1969 г.
3 јануари 2018 4 јануари 2018

Божемна борба на бели мечки (Ursus maritimus) во Черчил, северна Манитоба, Канада.

Полетување и слетување на едрилицата „Шлајхер АСК 23“.
5 јануари 2018 6 јануари 2018

Скијање со скии и даска во Енгелберг, Швајцарија.

Новогодишен воз од типот Еж-3/Ем-508Т на Прстеновата линија на Московското метро.
7 јануари 2018 8 јануари 2018

Морската вртача „Торов Бунар“ во подрачјето на Орегонскиот Брег, Тихи Океан, САД.

Црквата „Св. Ламберт“ во Имерат (Еркеленц), Рајнска област, Германија во 2016 г. Храмот денес е срушен расчистувајќи земја за копот на лигнит „Гарцвајлер II“.
9 јануари 2018 10 јануари 2018

Поларна светлина (забрзана снимка).

Морски папагали (Fratercula arctica) на островот Михаилова Карпа (Скелиг Вихил), грофовија Кери, Ирска.
11 јануари 2018 12 јануари 2018

Добивање на базен оксид — опит со горење на магнезиум, давајќи магнезиум оксид (MgO). Изведено на Институтот за хемија при ПМФ, Скопје.

Водоскоци на Хелбрунскиот дворец кај Салцбург, Австрија.
13 јануари 2018 14 јануари 2018

Сива гребенска ајкула (Carcharhinus amblyrhynchos) кај островот Сипадан, Малезија.

Изјава на шефот на американското воздухопловно разузнавање Џон Семфорд на тема летачки чинии, 1952 г.
15 јануари 2018 16 јануари 2018

Туристичките можности на Алтајскиот крај во Русија. Снимка од 2012 г.

Ејмсовата соба — механички искривена соба што прави оптичка мамка. Ликовен музеј „Амос Андерсон“, Хелсинки, Финска.
17 јануари 2018 18 јануари 2018

Мал траект преку реката Морава, меѓу словачкото село Захорска Вес и австриското гратче Ангерн на Морава (Цонгр).

Три европски бизони (Bison bonasus bonasus) пуштени на Источните Родопи во Бугарија.
19 јануари 2018 20 јануари 2018

Приготвување на јадлива оризова хартија за пролетни свивки, Бангкок, Тајланд.

Истражувачкото летало „Розета“ на Европската вселенска агенција, пуштено во 2004 г.
21 јануари 2018 22 јануари 2018

Американски падобрански спасувач како скока од хеликоптер.

Далечински управуван товарач во рудникот за олово „Доу Ран Бјуик“, Мисури, САД.
23 јануари 2018 24 јануари 2018

Седум лавчиња (Panthera leo) во областа Серенгети, Танзанија.

Прослава на Денот на победата во Грјази, Липецка област, Русија, 2012 г.
25 јануари 2018 26 јануари 2018

Јастреб глувчар (Buteo buteo) и гаќест глувчар (Buteo lagopus) како ловат во Холандија.

Подготовка на џагери (традиционален шеќер од трска) во Пенџаб, Индија.
27 јануари 2018 28 јануари 2018

Настап на француската електронска рок-група „Кристал систем“ во Париз, 2013 г.

Чешкото тритркално возило „Велорекс“ on бензинска станица во Желеховице над Джевница, Чешка.
29 јануари 2018 30 јануари 2018

Трамвај-снегочистач ГС-4 како чисти пруга во Русија.

Руски стратешки бомбардер Ту-95МС со крстосувачки ракети Х-101 на задача против терористички групи во Сирија, 2017 г.
31 јануари 2018

Белодамчесто овенче (Amata phegea) на цвет.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец јануари 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот