Википедија:Избрана снимка/2017/јули

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец јули 2017 година.


1 јули 2017 2 јули 2017

Водопад на реката Фалбах во кантонот Берн, Швајцарија.

Касер ел-Јехуд — место на Крштението Господово на реката Јордан, северно од Мртвото Море, Израел.
3 јули 2017 4 јули 2017

Таинствената сенка (1916) — прва епизода на францускиот нем серијал Жидекс во режија на Луј Фејад.

Зелен камелеон како оди по гранка. Зоолошка градина „Хелабрун“, Минхен.
5 јули 2017 6 јули 2017

Најава за психолошкиот трилер Марни (1964) во режија на Алфред Хичкок.

Светлинска игра: Опус I (1921) — германски апстрактен нем филм на Валтер Рутман.
7 јули 2017 8 јули 2017

Сент Луис-блуз (1929) — краток американски музички филм со Беси Смит во насловната нумера.

Гледалиште (1921) — краток комичен филм на Бастер Китон.
9 јули 2017 10 јули 2017

Роденденот на Мери (1951) — краток британски пропаганден филм за опасните зарази што ги пренесуваат мувите.

Аријата на Колета од операта Селската гатачка на Жан-Жак Русо. Изведба од 1937 г.
11 јули 2017 12 јули 2017

Одмаздата на снимателот (1912) — руски нем кадровски во реж. на Ладислав Старевич.

На Истокот (1929) — краток звучен филм од куклена претстава на Тони Сарг.
13 јули 2017 14 јули 2017

Показен лет на воениот хеликоптер NH90 (NH-213) на аеромитингот во Турку, Финска, 2015 г.

Искачување на планината Триглав, Јулиски Алпи, Словенија.
15 јули 2017 16 јули 2017

Црвеноклуна блатна кокошка (Gallinula chloropus) во Вилтшир, Англија.

Маневри на контактно-акумулаторски вагон на Санктпетербуршкото метро.
17 јули 2017 18 јули 2017

Приказ на звучно лебдење во Аргонската национална лабораторија, САД.

Ел система — доброволна програма за музичко образование во Венецуела, со 400 музички центри и 700.000 образувани млади музичари.
19 јули 2017 20 јули 2017

Трите фази на растот на косата — анагена, катагена и телогена.

Како се прави јазолотспасувачка јамка“ — еден од најзастапените и најважните во планинарството и морепловството.
21 јули 2017 22 јули 2017

Падобранство вдолж водопадот Сиписописо во Суматра, Индонезија.

Анимација на работата на срцето која обезбедува крвоток во телото.
23 јули 2017 24 јули 2017

Пресек на мешунка (фоликула) од која расте влакното на косата од неговиот зачеток и неговата структура.

Вежба со хулахоп во ритмичката гимнастика.
25 јули 2017 26 јули 2017

Огласување на мал був (Glaucidium passerinum) во Словачка.

Дива патка (Anas platyrhynchos) со млади во Квебек, Канада.
27 јули 2017 28 јули 2017

Спринт-рели во Церкница, Словенија.

Првенство во мотокрос во Полска.
29 јули 2017 30 јули 2017

Дипломатски конвој во Париз, 2013 г.

Пометнувањето (абортус) е прекин на бременоста отстранувајќи го зародокот пред да се оспособи за опстанок вон утробата.
31 јули 2017

Северната поларна светлина над езерото Миватн, Исланд.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец јули 2017 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот