Википедија:Избрана снимка/2016/мај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец мај 2016 година.


1 мај 2016 2 мај 2016

Римскиот аквадукт во Морија, Лезбос.

Избувна протуберанција на Сонцето во крајна УВ-светлина.
3 мај 2016 4 мај 2016

Осовременети трамваи Татра T4Д-Ц на железничка станица во Софија Север.

Банџи-скок од железничкиот мост „Јаунталбрике“ на реката Драва, Австрија.
5 мај 2016 6 мај 2016

Филм за последиците од атомската проба „Јаболко-2“ (5 мај 1955 г.) со нејзиниот избив врз разни градежни објекти.

Киножурналски вести за катастрофата на германскиот воздушен брод „Хинденбург“ на 6 мај 1937 г., при обидот да се закотви на базаата во Лејкхерст, Њу Џерси, САД.
7 мај 2016 8 мај 2016

Уличен жонглер во Хокенхајм, Германија.

Руски нем киноприлог од 1925 г. по повод една година од смртта на Ленин.
9 мај 2016 10 мај 2016

Мала дебелоглавка (Thymelicus sylvestris) во Воленберг, Хесен, Германија.

Извадок од песничката „Трепкај, трепкај ѕвездичке“ (Twinkle, Twinkle, Little Star) на снимка за Фонографската кукла на Томас Едисон од 1888 г.
11 мај 2016 12 мај 2016

Уривање на кулата „АфЕ“ во Франкфурт, Германија. Снимката оди нормално, а потоа наназад.

Антонов Ан-225 како полетува од аеродромот „Гостомељ“ за Прага, а потоа за Перт, Австралија.
13 мај 2016 14 мај 2016

Карате: основни вештини за испит за зелен појас (VI [кју).

Аеробатската екипа „Трибојни стрели“ (Frecce Tricolori) на Военото воздухопловство на Италија на аеромитинг во Оулу, Финска.
15 мај 2016 16 мај 2016

Реплика на советскиот сателит „Спутник-3“, пуштен на 15 мај 1958 г.

17 сателити на НАСА како ја набљудуваат Земјата во 2012 г.
17 мај 2016 18 мај 2016

Холандски вести од 1966 година: Ткаење теписи со дупчени картички кои го управуваат со вденувањето на нишките.

Трка на 100 м со пречки во женска конкуренција на натпреварот „Атлетисима 2012“ во Лозана, Швајцарија.
19 мај 2016 20 мај 2016

Долгоносни речни желки (Carettochelys insculpta) во Лондонската зоолошка градина.

Товарење на тежок генератор во Антонов Ан-225 на аеродромот „Гостомељ“ во Прага за да биде пренесен во Перт, Австралија.
21 мај 2016 22 мај 2016

Колумбиска анимација која го објаснува управувањето со семрежјето и неговото значење.

Француски и германски анимации за детски проектори од 1905 до 1910 г.
23 мај 2016 24 мај 2016

Реконструкираната Ајлваполдерска исцедна ветерница во Биргверд, Фризија, Холандија.

Островот Валис од воздух на снимка од 1943 г.
25 мај 2016 26 мај 2016

„Осамената куќа“ (1916) — четврта епизода на данскиот нем сериски филм, Човекот без еден прст од А.В. Сандберг.

Руското вселенското летало и ракетата на „Сојуз ТМА-20М“ со посадата на Експедицијата 47 кон Меѓународната вселенска станица подготвени за лансирање од космодромот „Бајконур“ во Казахстан на 15-16 март 2016 г.
27 мај 2016 28 мај 2016

Прелет над цветни полиња со беспилотно летало кај Де Зилк, Холандија.

Природата и знаменитостите на Бледското Езеро, Словенија.
29 мај 2016 30 мај 2016

Приказ на Мајснеровиот ефект користејќи високотемпературно суперспроводлива керамика и неодиумски магнет.

Американски документарец за концентрационените логори според доказите од Нирнбершкиот процес.
31 мај 2016

Аеробатската екипа „Турски ѕведи“ на аеромитинг во Турку, Финска, 2015 г.

Функција[уреди извор]

  • Избрана медија на главната страница за месец мај 2016 година.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот