Википедија:Избрана снимка/2009/март

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец март.


1 март 2009 2 март 2009

„Петта книга на мадригали“, I делo: Сурова Амарилис од Клаудио Монтеверди

Слонови се капат во кал близу Макгадигади Пан во Боцвана
3 март 2009 4 март 2009

„Пахелбелов канон“, од Јохан Пахелбел

Ени Оукли гаѓа стаклени топки на саем на пушки во 1894 г.
5 март 2009 6 март 2009

„Шеснаесет валцери за пијано“, за четири раце (Оп. 39), бр. 3 во гис-дур, од Јоханес Брамс.

Снимка од 1920 г. на Напев на Г-жица од Ј. С. Бах (BWV 1068, Д-дур. аранж.). Соло виолина со пијано во придружба од Роберт Гејлер.
7 март 2009 8 март 2009

Експерименталниот авион Grumman X-29 прави акробации. Извадок од НАСА (30 сек) .

Првиот став на Симфонијата Бр. 40 од В. А. Моцарт
9 март 2009 10 март 2009

Баш каков што сум“, позната црковна химна, во изведба на органа.

Аполо 17 полетува од Месечината.
11 март 2009 12 март 2009

„Три дувачки квинтети“, Квинтет Бр. 1, III став, од Џузепе Камбини

„Луис Колинс“ од Мисисипи Џон Херт
13 март 2009 14 март 2009

Првата авиоснимка во историјата, снимана од Вилбур Рајт на 24 април, 1907.

„Секоја долина“, трет став од ораториумот „Месија“ од Г. Ф. Хендл.
15 март 2009 16 март 2009

Сцени од претседателствувањето на некогашниот американски претседател Теодор Рузвелт

Пијано соната Бр. 32 во Ц-мол, став 1 од Лудвиг Ван Бетовен.
17 март 2009 18 март 2009

Енрико Карузо пее La donna è mobile („Жената е променлива“).

Лансирање на вселенската станица „Скајлаб“ на 14 мај, 1973.
19 март 2009 20 март 2009

Третиот став од „Турски марш“ (Пијано соната Бр. 11) од В. А. Моцарт.

Импромпту во Б-дур (D 935) Бр. 3, Варијација I, од Франц Шуберт
21 март 2009 22 март 2009

Трето алегро за пијано во Д-мол од Јохан Себастијан Бах

Оса како јаде мува.
23 март 2009 24 март 2009

„Infight“ - драм енд бејс музика од Герд (Елисис) Рауденбуш

Увертира на операта „Тристан и Изолда“ од Рихард Вагнер.
25 март 2009 26 март 2009

Спејс шатлот Ентерпрајз во слободен тест-лет во 1977. Тука шатлот е прикажан како се одвојува од неговиот носач.

„Ќе Те славам Тебе Господе“ (Confitebor tibi Domine), Став 2 од „Неделни вечерни“ (K321) од Волфганг Амадеус Моцарт
27 март 2009 28 март 2009

Став 1 (Алегро) од „Пролет“ („Четири годишни времиња“) од Антонио Вивалди

Ловецот F-14 Tomcat ја надминува брзината на звукот
29 март 2009 30 март 2009

Древна карпо“ (Rock of Ages) на оргули.

Краток прелудиум и фуга во ге-мол (BWV 558, извадок) од Јохан Тобијас Кребс или Јохан Себастијан Бах

Американската народна песна „Cotton-Eyed Joe“ („Белоокиот Џо“), на снимка од 1939 г.
  • Избрана медија на главната страница за месец март.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија содржината лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот