Википедија:Избрана снимка/2019/ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец ноември 2019 година.


1 ноември 2019 2 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
3 ноември 2019 4 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
5 ноември 2019 6 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
7 ноември 2019 8 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
9 ноември 2019 10 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
11 ноември 2019 12 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
13 ноември 2019 14 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
15 ноември 2019 16 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
17 ноември 2019 18 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
19 ноември 2019 20 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
21 ноември 2019 22 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
23 ноември 2019 24 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
25 ноември 2019 26 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
27 ноември 2019 28 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
29 ноември 2019 30 ноември 2019
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец ноември 2019 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот