Википедија:Избрана снимка/2009/јули

Од Википедија — слободната енциклопедија
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец јули.


1 јули 2009 2 јули 2009

„Четврта книга на мадригали“, II дело: „Најдрага моја, додека ви се восхитувам“ (Cor mio mentre vi miro) од Клаудио Монтеверди

Драматизиран американски киножурнал за судењето на Адолф Ајхман (видеоинсерт)
3 јули 2009 4 јули 2009

Окапи во Дизниевото животинско царство (видеоинсерт)

Химната на САД насловена како „Бајракот опсипан со ѕвезди“ (The Star-Spangled Banner) во изведба на „Пенсилванијците“ на Фред Воринг во 1942 г.
5 јули 2009 6 јули 2009

„Шеснаесет валци за пијано, четири раце“ (Оп. 39), Бр. 7 во цис-мол, од Јоханес Брамс

„Екосеза“ (шкотски танц) во Ес (WoO 86) од Лудвиг ван Бетовен
7 јули 2009 8 јули 2009

Американски киножурнал за бомбардерот Конвер Б-36 (видеоинсерт)

Симфонија Бр. 5 во ц-мол (Оп. 67), III став: Скерцо: Алегро, од Лудвиг ван Бетовен
9 јули 2009 10 јули 2009

Миса (4в. во Ц-дур): „Кирие“, од Антонио Лоти

Аполо 15 слетува на Месечината (видеоинсерт)
11 јули 2009 12 јули 2009

„Три дувачки квинтета“, Квинтет бр. 2, III став, од Џузепе Камбини

„Ничија валкана грижа“ (Nobody's Dirty Business) од пејачот Мисисипи Џон Харт
13 јули 2009 14 јули 2009

Реклама за кафето „Фолџерс“ (видеоинсерт)

Бр. 7. „И тој ќе ги исчисти“ (And He shall purify) од ораториумот „Месија“ од Георг Фридрих Хендл
15 јули 2009 16 јули 2009

Сцени од претседателствувањето на некогашниот американски претседател Херберт Хувер (видеоинсерт)

Виолинска соната Бр. 9 во А-дур („Кројцер“, Оп. 47), II став, од Лудвиг ван Бетовен
17 јули 2009 18 јули 2009

„30 каприци за флејта“ (Оп. 107), Бр. 2, од Зигфрид Карг-Елерт

Краток американски инсерт за пионерот на ракетната техника Роберт Годард (видеоинсерт)
19 јули 2009 20 јули 2009

Бенгалски тигар (Panthera tigris tigris) во Дизниевото животинско царство (видеоинсерт)

Импромпту во Бе (D 935) Бр. 3, Варијација III, од Франц Шуберт
21 јули 2009 22 јули 2009

„Шеснаесет валци за пијано, четири раце“ (Оп. 39), Бр. 15 во Ас-дур, од Јоханес Брамс

Мани, песот-боксер, во 1901 г. (видеоинсерт)
23 јули 2009 24 јули 2009

Бр. 39. „Гласот им излезе по целата земја“ (Their sound is gone out into all lands) од ораториумот „Месија“ од Георг Фридрих Хендл

„Разделба“ (La Partida) од Фермин Марија Алварез, во изведба на Енрико Карузо.
25 јули 2009 26 јули 2009

Лансира спејс-шатлот „Колумбија“ во мисијата STS-94 од Вселенскиот центар Кенеди на 1 јули 1997 (видеоинсерт)

Неделни вечерни“ (Vesperae de Dominica) (K321), став IV, „Славете го слуги, Господа“ (Laudate pueri) од Волфганг Амадеус Моцарт
27 јули 2009 28 јули 2009

Домашен врабец седи и пее, проследен од женка

Киножурнал од 1945 за разните први летови во историјата на воздухопловството (видеоинсерт)
29 јули 2009 30 јули 2009

„Нашата песна“ (Naše píseň), од Леош Јаначек
mini

Музика за Куолема (Оп. 44), Бр. 1: „Жален валц“ (Valse triste), од Јан Сибелиус
  • Избрана медија на главната страница за месец јули.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија содржината лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот