Википедија:Избрана снимка/2017/август

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец август 2017 година.


1 август 2017 2 август 2017

Премин на Меѓународната вселенска станица пред Сонцето со брзина од 29.000 км/ч во декември 2016 г.

Сонцето снимено на десет различни бранови должини.
3 август 2017 4 август 2017

„Црната коњица“ во 1901 г. пред претседателската поворка при отпочнувањето на вториот мандат на американскиот претседател Вилијам Макинли (1943-1901).

На денешен ден во 1790 г. е основана Крајбрежната стража на САД.
5 август 2017 6 август 2017

Свеченото отворање на Летните олимписки игри 2016 во Олимпискиот парк во Рио де Жанеиро, Бразил.

Обично нанду (Rhea americana) во природен парк кај Халтерн ам Зе, Германија.
7 август 2017 8 август 2017

Лет на шатлот „Дискавери“ околу Меѓународната вселенска станица, 2009 г.

Ген Њема од Тајното друштво на среќни луѓе зборува за среќата на на ТЕД-конференција.
9 август 2017 10 август 2017

Опрашување на сончоглед.

За обновувањето на Бамската тврдина во Керман, Иран по катастрофалниот земјотрес во 2003 г.
11 август 2017 12 август 2017

Забрзана снимка на работата на бродски преводници кај Хановер, Германија.

Трка на коњски двоколки во Пратер, Виена.
13 август 2017 14 август 2017

Изгубениот свет — нем фантастичен филм од 1925 г. според истоимениот роман на Артур Конан Дојл.

Изградба и испробување на големо панорамско тркало во Влодроп, Холандија. Киножурнали од мај 1968 г.
15 август 2017 16 август 2017

Пригоден слет во Првомајскиот стадион во Пјонгјанг по повод Денот на ослободувањето на Кореја.

Пар обични кафеници (Maniola jurtina) како се парат во Хесен, Германија.
17 август 2017 18 август 2017

Комодски варан (Varanus komodoensis) на островот Комодо како го напаѓа снимателот.

Пламените кули во Баку, Азербејџан.
19 август 2017 20 август 2017

Заплетканиот тангоист (1914) — американски кратометражен нем филм со Џон Бани и Флора Финч.

Сирано де Бержерак (1950) — американски филм според претставата на Едмон Ростан.
21 август 2017 22 август 2017

Изгледајте победнички (1971) — филм на американската војска со поуки за личната уредност и бонтон наменет за Женскиот корпус.

Механичка кукла — американски нем цртан филм од 1922 г.
23 август 2017 24 август 2017

Урбано искачување и одење по покриви во Франција.

Летање со одело и одење по жица. Француски Алпи кај Шамони, Франција.
25 август 2017 26 август 2017

Снимка од Гонгбројчена радиостаница за шифрирано општење.

Првиот документарец за горилите, снимен во 1921 г. од Карл Ејкли на венецот Вирунга, на границата на тогашно Белгиско Конго.
27 август 2017 28 август 2017

Американски стратешки бомбардер Б-52 Стратотврдина во придружба на ловци Ф-16 и јужнокорејски Ф-15К како одговор на „провокациите на Северна Кореја“.

Локомотива на изложбена железничка парада во Шчербинка, Московска област, Русија.
29 август 2017 30 август 2017

Сцена од американскиот нем филм Шерлок Холмс (1916).
Somersault Muybridge.gif

Салто наназад расчленето во 14 слики. Едвард Мајбриџ, 1887 г.
31 август 2017

Авион како слетува на аеродромот во Мале, Малдиви.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец август 2017 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот