Википедија:Избрана снимка/2018/декември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец декември 2018 година.


1 декември 2018 2 декември 2018

Можен развој на слетувалиштата на Марс при неговото истражување со човечка посада.

Ѕвонар на Спасо-преображенскиот манастир во Јарослављ, Русија.
3 декември 2018 4 декември 2018

Кусогледиот возач — италијански филм од 1914 г. во режија на Марсел Перез.

Песна на туниските дервиши, снимена во 1931 г.
5 декември 2018 6 декември 2018

Извадоци од американскиот документарец за знаковниот јазик на Низинските Индијанци снимен на меѓуплеменскиот собир во Монтана од 1930 г.

Подготовки за обредот тејам во Канур, Индија.
7 декември 2018 8 декември 2018

Сандак кој одѕвонува при негово отклучување. Дворски музеј на Енеџма Езахра, Сиди Бу Саид, Тунис.
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
9 декември 2018 10 декември 2018
[[Податотека:|мини|центар|245п]]

Проглас на Европската Република по иницијатива Улрике Геро и Роберт Менасе, направен од разни балкони ширум Европа.
11 декември 2018 12 декември 2018

Потковична индиска птичка (Zygaena transalpina) во природниот резерват „Фрагенштајн“, Тирол, Австрија.

Убавата Јапонија— американски патописен документарец од 1918 г.
13 декември 2018 14 декември 2018

Загревање на шолја чај во микробранова печка „Панасоник NN-E225M“.

Температурата во светот од 1880-84 до 2013-17 г. во споредба со просечна основица од 1951 до 1980 г. Сино: постудено, црвено: потопло.
15 декември 2018 16 декември 2018

Белоточкеста надувалка (Arothron hispidus) во Црвеното Море кај Египет.

Колонија прстеноклуни галеби (Larus delawarensis) во пристаништето на Чикаго.
17 декември 2018 18 декември 2018

Музејски воз со парна локомотива во Енекоски, Финска.

Стела Марис — американски нем филм со Мери Пикфорд од 1918 г. според истоимениот роман на В. Џ. Лок.
19 декември 2018 20 декември 2018

Звук на англиска гасоводна пумпа на парен погон од XIX век.

Традиционално приготвување на лаваш (тенка пишија) во Горис, Ерменија.
21 декември 2018 22 декември 2018

Жена-бербер во Гана како бричи глава на муштерија.

Трансцендентална етида „Рикорданца“ од Франц Лист во изведба на Георги Лацабиѕе.
23 декември 2018 24 декември 2018

Биење на камбана на црквата „Св. Ботолф“ во Олдгејт, Лондон.

Стапица за Дедо Мраз — американски нем филм од 1909 г.
25 декември 2018 26 декември 2018

„Кафе Кранцлер“ во Берлин за време на божиќните празници.

Синдикален протест на пожарникарите во Хановер, Германија во декември 2018 г.
27 декември 2018 28 декември 2018

Изгрејсонце во Москва. Во заднината се гледаат стадионот „Лужники“ и универзитетот „Ломоносов“.

Треска — француски филм од 1921 г. на Луј Делик и неговата сопруга Ева Франсис.
29 декември 2018 30 декември 2018

Краток документарец за почетоците на НАСА по повод 60-годишнината на агенцијата.

Краток документарец за поважните проекти на НАСА за истражување на Сончевиот систем и блиската вселена.
31 декември 2018

НАСА: 60 години во 60 секунди — краток документарец по повод 60-годишнината на НАСА.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец декември 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот