Википедија:Избрана снимка/2009/декември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец декември.


1 декември 2009 2 декември 2009

„Патетична соната“ (Оп. 13), Став 1 и 2, од Лудвиг ван Бетовен

Пристигнување на доселеници на островот Елис, Њујорк (видео)
3 декември 2009 4 декември 2009

Анголска чалма, во изведба на соло беримбо, со извесни варијации.

Гуски во снег.
5 декември 2009 6 декември 2009

Шеснаесет валцери за пијано, четири раце (Оп. 39), Бр. 12 во Е-дур, од Јоханес Брамс

Прелудиум и фуга Бр. 20 во а-мол (BWV 865), од Книга 1 од „Добро наштиман клавир“, од Јохан Себастијан Бах
7 декември 2009 8 декември 2009

Ураганот „Кони“ ги зафаќа двете Каролини, 1955 г. (видео)

Јато големооки риби.
9 декември 2009 10 декември 2009

„Овој месец мај“ (Ce moys de May) од Клемент Жанкен

Космонаутите Алан Шепард и Едгар Мичел на месечината во мисијата Аполо 14 (видео)
11 декември 2009 12 декември 2009

Увертирата „Вилијам Тел“

Мармот како јаде (видео)
13 декември 2009 14 декември 2009

Мисијата Airborne Science Safari 2000 (видео), август 2000 г.

Европскиот пчелин волк (Philanthus triangulum) е оса-самец, која живее во Европа и северна Африка.
15 декември 2009 16 декември 2009

Инаугурацијата на Џон Кенеди (видео)

Пијано соната 3 (Оп. 2, бр. 3), Став 1, од Лудвиг ван Бетовен
17 декември 2009 18 декември 2009

Песната „Мујшеранга

ER-2 и DC-8 во Шведска во 3-тата етапа од Експериментот за потврдување на загубата на озонот (видео)
19 декември 2009 20 декември 2009

Песната „Биди ми очи“ (Be thou my vision) испеана на староирски

Миса бр. 2 во Г-дур (D 167), став 6: „Агнус деи“, од Франц Шуберт
21 декември 2009 22 декември 2009

Шеснаесет влацери за пијано, четири раце (Оп. 39), Бр. 16 во цис-мол, од Јоханес Брамс

„Оркестар“ од ксилофонисти и вибрафонисти (видео)
23 декември 2009 24 декември 2009

Бр. 44. „Алилуја“ од ораториумот „Месија“ од Георг Фридрих Хендл

„O света ноќ“ (Oh Holy Night) на соло пијано
25 декември 2009 26 декември 2009

„Ангели слушнавме во висините“ (Angels We Have Heard on High). Кларинет, хорна и придружни гудачки инструменти.

Пијано соната во Ц-дур (K 330), Став 2: Анданте кантабиле, од Волфганг Амадеус Моцарт
27 декември 2009 28 декември 2009

Став 1 (Алегро нон молто) од „Зима“, од „Четирите годишни времиња“ на Антонио Вивалди

Чак Јегер за прв пат во историјата го пробива звучниот ѕид со Bell X-1 во 1948 г. (видео)
29 декември 2009 30 декември 2009

Слава на Отецот“ (Gloria Patri) во аранжман на Хенри Велингтон Гретрикс

Ода 8 „Со здружени гласови“ (In a Consort of Voices) од Хенри Персел
31 декември 2009

„Зачудувачка Божја милост“ (Amazing Grace) од Џон Њутон, во изведба на Г-дин и Г-ѓа Н. В. Брејли во 1939 г.
  • Избрана медија на главната страница за месец декември.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија содржината лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот