Википедија:Избрана снимка/2009/септември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец септември.


1 септември 2009 2 септември 2009

„Мазурка“ од Клод Дебиси

Оваа земја е твоја земја“ (This Land Is Your Land) од Вуди Гатри
3 септември 2009 4 септември 2009

Овошни лилјаци (летечки лисици) во Дизниевото животинско царство

Извадок од филмот „Забавен живот“ (Life of the Party) во главна улога на Фети Арбакл (видеоинсерт)
5 септември 2009 6 септември 2009

„Шеснаесет валци за пијано“, четири раце (Оп. 39), Бр. 9 во Д-мол, од Јоханес Брамс

Бранденбуршки концерт Бр. 4“ во Г (BWV 1049), Став 1: „Алегро“, од Јохан Себастијан Бах
7 септември 2009 8 септември 2009

Сојузнички тенкови во Втората светска војна (видеоинсерт)

Симфонија Бр. 40 во Г-мол“ (K550), Став 3: „Менует, Алегрето-Трио“, од Волфганг Амадеус Моцарт
9 септември 2009 10 септември 2009

„Пријателе мој“ (Amicus meus) од Томас Луис де Викторија

Лансирањето на Аполо 15 (видеоинсерт)
11 септември 2009 12 септември 2009

Три дувачки квинтети, Квинтет бр. 3, став I од Џузепе Камбини

Трио соната 11, став III, од Арканџело Корели
13 септември 2009 14 септември 2009

Играчка наречена „Јаковова скала“ (видеоинсерт).

Бр. 11. „Народот кој одеше во темнина“ (The people that walked in darkness) од ораториумот „Месија“ на Георг Фридрих Хендл
15 септември 2009 16 септември 2009

Сцени од претседателствувањето на поранешниот американски претседател Хари Труман (видеоинсерт)
mini

Виолинска соната Бр. 8 во Г-дур (Оп. 30, Бр. 3) од Лудвиг ван Бетовен
17 септември 2009 18 септември 2009

„Домбровска мазурка“ (Mazurek Dąbrowskiego), химната на Полска

Авион „Lockheed Super Constellation“ во лет (видеоинсерт)
19 септември 2009 20 септември 2009

Космонаути од Аполо 15 вежбаат на обука за управување на месечево возило.

Импромпту во си бемол“ (D 935) Бр. 3, Варијација IV, од Франц Шуберт
21 септември 2009 22 септември 2009

„Песна на судбината“ (Schicksalslied) (Оп. 54) од Јоханес Брамс

Анимација на преоѓањето на Венера (видеоинсерт)
23 септември 2009 24 септември 2009

Бр. 41. „Да ги скинеме нивните окови“ (Let us break their bonds asunder) од ораториумот „Месија“ на Георг Фридрих Хендл

Аријата „Дојди надеж моја“ (Komm' o Hoffnung) од операта „Фиделио“ (Оп. 72), од Лудвиг ван Бетовен
25 септември 2009 26 септември 2009

Шатлот Ентерпрајз слетува на езерото Роџерс (видеоинсерт)

„Неделни вечерни“ (Vesperae de Dominica), (K321), став 5 „Славете Го Господа“ (Laudate Dominum) од Волфганг Амадеус Моцарт
27 септември 2009 28 септември 2009

„Есен“, став 1 „Алегро“, од Четири годишни времиња од Антонио Вивалди

Соларното беспилотно летало Хелиос на НАСА во лет (видеоинсерт)
29 септември 2009 30 септември 2009

„Години на одочестие, Прва година: Швајцарија“ (Années de pèlerinage, Première année: Suisse); Бр. 4: „На работ на еден извор“ (Au bord d'une source), од Франц Лист.
{{{30}}}
  • Избрана медија на главната страница за месец септември.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија содржината лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот