Википедија:Избрана снимка/2017/јуни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец јуни 2017 година.


1 јуни 2017 2 јуни 2017

Првиот лет на рускиот патнички авион „Иркут МС-21“ (28 мај 2017).

Мостот на легијата на реката В’лтава во Прага, близу Националниот театар.
3 јуни 2017 4 јуни 2017

Љубопитната Алиса (1971) — краток пропаганден цртан филм за дрогата, дело на Националниот институт за душевно здравје на САД.

Бели мечки во игрива борба. Черчил, Канада.
5 јуни 2017 6 јуни 2017

Африкански слон (Loxodonta africana) во дивина.

Рајхстагот во Берлин, јули 1945  .
7 јуни 2017 8 јуни 2017

Дојдовен воз на линијата 1 на Њујоршкото метро.

Ирански гекон-камењар (Pristurus rupestris) во емиратот Рас ел-Хајма, ОАР.
9 јуни 2017 10 јуни 2017

Краток колумбиски кадровски филм посветен на масовниот надзор над семрежјето (2014).

„Ќелавко поканет на ручек“ (Лысый приглашен на ужин) — руски нем филм од 1916 г.
11 јуни 2017 12 јуни 2017

Забрзана снимка со сцени од Мумбај, Индија.

Подготовка на традиционална брза храна во Медина, Тунис.
13 јуни 2017 14 јуни 2017

Прелет над Ретската железница од Преда кон Бергин во Гризон, Швајцарија.

Денес е Светски ден на крводарителите.
15 јуни 2017 16 јуни 2017

Раст на трева во саксија на прозорец (забрзана снимка).

„Закон на посилниот“ (The Lawless Frontier) — вестерн од 1934 г. со Џон Вејн во главна улога.
17 јуни 2017 18 јуни 2017

Како работи биткоиноткриптовалута и дигитално платежно средство.
The State Caterpillar.tif

„Државната гасеница“ (2016) — анимација според истоимената карикатура на британскиот премиер Вилијам Пит Помладиот (1759 - 1806).
19 јуни 2017 20 јуни 2017

Како Википедија придонесува кон слободното знаење?

Патување на Шангајската магнетнолебдечка железница од станицата Лунгјанг до аеродромот „Пудунг“ и назад. Возот достига брзина од 431 км/ч.
21 јуни 2017 22 јуни 2017

Денес е Меѓународен ден на јогата.

Петоманнем филм од 1900 г. со францускиот флатулист Жозеф Пижол во кабарето „Мулен руж“.
23 јуни 2017 24 јуни 2017

Јагуар (Panthera onca) во зоолошката градина во Стара Загора, Бугарија.

Забрзана снимка на поларната светлина над Ванкувер, Канада.
25 јуни 2017 26 јуни 2017

Падобранци како скокаат од балон над Хаскел, Оклахома, САД.

Враќањето на грофот Спирохет (1973) — пропагандна анимација на американската воена морнарица за подигање на свеста за полово преносливите болести, особено сифилисот.
27 јуни 2017 28 јуни 2017

Пчела како собира нектар на цвет од шипка (Rosa canina).

Прелет над два товарни брода по реката Рајна во Келн, Германија.
29 јуни 2017 30 јуни 2017

Едногрба камила (Camelus dromedarius) во резерватот ел-Мароум кај Дубаи, ОАЕ.

Историја на сушито и како правилно се јаде.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец јуни 2017 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот