Википедија:Избрана снимка/2019/јуни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец јуни 2019 година.


1 јуни 2019 2 јуни 2019
Unnecessarily complicated gears a.gif

Анимација на механички пренос со планетарни запченици и назабена летва.
CG Heart.gif

Пресек на срце во работа (анимација).
3 јуни 2019 4 јуни 2019

Прелет над вијадуктот и браната кај Золис преку клисурата Шин во Граубинден, Швајцарија.
Mandelbrot sequence new.gif

Манделбротово множество увеличено на 1 .. 3,18 × 1031.
5 јуни 2019 6 јуни 2019

Виток цевчест црв (Caenorhabditis elegans), долг 1 мм.

Орбиталните патеки на Венера и Земјата и ретката појава на нивно порамнување на 5 јуни 2012 г.
7 јуни 2019 8 јуни 2019

Цитоплазмен тек (организирано движење на органели) во клетки на лушпа од кромид.

Слоновски сон (2006) — краток научнофантастичен анимиран филм од Холандија.
9 јуни 2019 10 јуни 2019

Рондо „Квартет за флејта бр. 1“ од В. А. Моцарт.

Радосна приказна: Џој и Чапјата — краток анимиран филм од 2018 г.
11 јуни 2019 12 јуни 2019

Златна долгопипка (Nemophora metallica) со мушичка на грбот, како ѝ ја пие хемолимфата.

Месна прогноза - Лифт (2013) — дело на американскиот џез-композитор Кевин Маклауд.
13 јуни 2019 14 јуни 2019
Ghassaei Beest walking with six legs.gif

Работа на одечки механизам со Гасеина спојка.

Фотоапарат „Лајка Iа“ од 1927 г.
15 јуни 2019 16 јуни 2019

Свештен танец (L 103), I дел од Клод Дебиси.

Ултразвучна снимка на 20-неделно дете во мајчината утроба со вродено перде на очите.
17 јуни 2019 18 јуни 2019

Создавање на кристали од мраз во капка вода при многу ниска температура.

Приказни од Виенската Шума (1868) — валцер на Јохан Штраус.
19 јуни 2019 20 јуни 2019

Прекрасната Луканида, или војната на еленчињата и стрижибубите — руски куклен анимиран филм од 1912 г. — дело на Владислав Старевич.

Напев од песнарката „Песни за Богородица“ (Cantigas de Santa Maria) сочинета за време на кастиљскиот крал Алфонсо X (1221–1284).
21 јуни 2019 22 јуни 2019

Парни локомотиви како искачуваат стрмна пруга на потегот Тарант - Клингенберг во Саксонија, Германија.

Бобовиот електричен театар (1909) — француска куклена анимација, дело на Сегундо де Шомон.
23 јуни 2019 24 јуни 2019

Концерт за пијано во а-мол, оп. 16 (1868) од Едвард Григ.

Бекбејски салон (2017) — дело на американскиот џез-композитор Кевин Маклауд.
25 јуни 2019 26 јуни 2019

Француската пејачка Сесил Касел зборува за нејзината кариера.

Секогаш на готовс (Semper Paratus, 1927) — марш на Крајбрежната стража на САД.
27 јуни 2019 28 јуни 2019

Ларгето од духовниот мотет „Нема на светов чесен мир без јад“ (Nulla in mundo pax sincera, RV 630) на Антонио Вивалди, 1735 г.
Clifford-torus.gif

Стереографска проекција на еден Клифордов тор како прави просто вртење околу рамнината xz.
29 јуни 2019 30 јуни 2019

Бенгвилската полицијанема комедија од 1913 г. во режија на Хенри Леман.

Симфонија бр. 9 во е-мол „Од Новиот Свет“ (1893) од Антонин Дворжак.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец јуни 2019 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот