Википедија:Избрана снимка/2018/март

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец март 2018 година.


1 март 2018 2 март 2018

Малобележна дебелоглавка (Pelopidas mathias) врз кадифка (Tagetes).

Љубовта на работникот — кинески нем филм од 1922 г. во режија на Џанг Шичуан.
3 март 2018 4 март 2018

Приготвување на индиската слатка путарекулу.

Најавна шпица на филмот „Ниночка“ (1939) во режија на Ернст Љубич и Грета Гарбо во главната улога.
5 март 2018 6 март 2018

„Бонтон за љубовни состаноци“ — американски воспитен филм од 1949 г. наменет за средношколци.

Чешлачка машина од 1913 г. во текстилниот погон „Милер“. Индустриски музеј на Ојскирхен, Германија.
7 март 2018 8 март 2018

Изработка на играчката птица на поило.

Преостанатиот фрагмент од италијанскиот научнофантастичен филм „Механички човек“ од 1921 г.
9 март 2018 10 март 2018

Народен танц од Бутан.

Непосредната реакција на соборувањето на јужнокорејската претседателка Парк Кен-хје од страна на уставниот суд на 10 март 2017 г.
11 март 2018 12 март 2018

„Ужасот на Ситноград“ (1939) — музички вестерн со џуџиња во сите улоги.

Папата Франциск во својот папамобил. Лима, јануари 2018 г.
13 март 2018 14 март 2018

Возови преку Ландвасерскиот вијадукт во Граубинден, Швајцарија.

Доверителното друштво или Битки за пари — француски нем филм од 1911 г. во режија на Луј Фејад со Рене Навар во главната улога.
15 март 2018 16 март 2018

Јас сум еврејски каубоец — песна во изведба на Едвард Микер снимена во 1908 г.

Песната Мен хабиби Ана во изведба на либанската пејачка Навал ел-Зогби на концерт во Кувајт, 1997 г.
17 март 2018 18 март 2018

Денес, пред точно 60 години е пуштен сателитот „Вангард 1“. Иако врската со него е изгубена во 1964 г., останува најстариот вештачки објект кој сè уште е во орбита.

Документарно видео за планетите откриени во Европската јужна опсерваторија (ESO).
19 март 2018 20 март 2018

Интервју со британскиот научнофантастичен писател Артур Ч. Кларк од 1974 г. каде зборува за идното значење на домашните сметачи и вмрежувањето.

Мечка како лови лососи на езерото Кресент во Алјаска.
21 март 2018 22 март 2018

Лошата девојка — американски нем филм од 1919 г.

Изворниот филм (1922) — кратка анимација на Тони Зарг.
23 март 2018 24 март 2018

Патување низ Јапонија со YWCAдокументарец од 1919 во режија на Бенјамин Бродски.

Одбележување на Часот на Земјата во Далас, Тексас, 2009 г.
25 март 2018 26 март 2018

Нуркач со карипска гребенска ајкула (Carcharhinus perezii) во Насау, Бахами.

Извештај од Алеутитепропаганден документарец на американската војска од 1943 г. посветен на Алеутскиот поход за време на II светска војна.
27 март 2018 28 март 2018

Тие ужасни шапки — нема комедија од 1909 г. во режија на Дејвид В. Грифит.

Занес и танц во Бали — документарец на Маргарет Мид и Грегори Бејтсон снимен на Бали од 1937 до 1939 г.
29 март 2018 30 март 2018

Дјук Елингтон и неговиот оркестар во 1942 г.

Приготвување на ѓумбирова карамела во Гана.
31 март 2018

Урашима Таро — јапонски цртан филм од 1918 г. во режија на Сеитаро Китајама.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец март 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот