Википедија:Избрана снимка/2019/јануари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец јануари 2019 година.


1 јануари 2019 2 јануари 2019

Огнометниот натпревар „Пиронале 2018“ крај Олимпискиот стадион во Берлин.

Ветерно дрво (Windbaum) — скулптура на Јоханес Динебир поставена пред Галеријата „Луиза“ во Хановер, Германија.
3 јануари 2019 4 јануари 2019

Споменичката инсталација со три автобуси на сириско-германскиот уметник Манаф Халбуни. Тука е изложена пред Богородичната црква во Дрезден во спомен на барикадите во Алеп од 2015 г. во текот на Граѓанската војна во Сирија.

Центарот на Скопје навечер, снимен од Камениот мост, 2015 г.
5 јануари 2019 6 јануари 2019

Три Нани во Хановер, дело на Ники де Сен Фал.

Делото Анемокинетички објект III на Хајн Зинкен поставено пред Саемскиот плоштад во Хановер.
7 јануари 2019 8 јануари 2019
Machine à Vapeur en LEGO.gif

Парна машина направена од Лего.

Трката на издржливост „Челичен човек 2018“ во Лангенхаген, Германија.
9 јануари 2019 10 јануари 2019
Nadar autoportrait tournant.gif

Вртечкиот автопортрет на познатиот француски фотограф Феликс Надар, направен околу 1865 г.

Сигурноста на последно место! — американски нем филм од 1923 г. со Харолд Лојд во главната улога.
11 јануари 2019 12 јануари 2019

Барсум бара работа — нем филм од 1923 г. во режија на Мохамед Бајуми. Се смета за еден од првите египетски играни филмови.

Стршенска лебдечка мува (Volucella zonaria) на магарешки трн во Тирол, Австрија.
13 јануари 2019 14 јануари 2019

Волци — португалски нем филм од 1923 г. во режија на Рино Лупо.

Демонстрации против евроскептицизмот приредени од невладината организација „Пулсот на Европа“ во Франкфурт, 2017 г.
15 јануари 2019 16 јануари 2019

Мачор како „меси“ на ќебе.

Почетокот на затемнувањето на Сонцето од 6 јануари 2019 г. гледан од Јапонија.
17 јануари 2019 18 јануари 2019

Диск од мраз како се врти на реката Вигала, Естонија.

Долгонога мува од видот Hercostomus rogenhoferi на бел цвет.
19 јануари 2019 20 јануари 2019

Танц од Продадената невеста на Беджих Сметана во изведба на оркестарот на Морската пешадија на САД.

Опит кој ја прикажува Архимедовата сила (потисокот) со која водата дејствува на шипката вертикално нагоре. Изведено на Институтот за физика при ПМФ, Скопје.
21 јануари 2019 22 јануари 2019

Приказна за сиромавиот раскажана од жител на с. Матејче на месниот кумановски дијалект.

Ему (Dromaius novaehollandiae) во Зоолошката градина во Скопје.
23 јануари 2019 24 јануари 2019

Бујниот оган (1923) — француски нем филм со Иван Мозжухин.

Големата лага (1951) — антикомунистички пропаганден филм на американската армија.
25 јануари 2019 26 јануари 2019

Францускиот претседател Емануел Макрон во посета на германската канцеларка Ангела Меркел на првиот ден на неговото стапување на должноста.

Нашето гостопримство (1923) — нема комедија со Бастер Китон.
27 јануари 2019 28 јануари 2019

Приближување на спиралната галаксија Месје 66 со вселенскиот телескоп „Хабл“.

Волшебни куршуми (1943) — краток информативен филм за откривањето на лекот за сифилис од биологот Паул Ерлих.
29 јануари 2019 30 јануари 2019

Дарвиновата теорија за еволуцијатаанимиран филм од 1923 г.

Принцезата Катерина и принцот Вилијам како излегуваат од Споменикот на холокаустот во Берлин.
31 јануари 2019

Холандската глумица Ана Драјвер зборува за данокот на дивиденда во сцена инспирирана од американскиот филм Големиот облог.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец јануари 2019 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот