Википедија:Избрана снимка/2009/јануари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец јануари.


1 јануари 2009 2 јануари 2009

„Умирам, кутриот, во мојата мака“ (Moro Lasso Al Mio Duolo) од Карло Џезуалдо. Изведувач: Камерен хор МИТ.

Познати гангстери од времето на Големата депресија - Убавецот Флојд, Нелсон Бебешко Лице, Кели Митралезот и други (1920ти).
3 јануари 2009 4 јануари 2009

Квинтет за гудала оп. 27 бр. 3, прв став, од Лујџи Бокерини

Последици од земојтресот во Сан Франциско, 1906.
5 јануари 2009 6 јануари 2009

Шеснаесет валцери за пијано, четири раце (Оп. 39), Бр. 1 во Б-Дур, од Јоханес Брамс

„Момината желба“ од Фредерик Шопен
7 јануари 2009 8 јануари 2009

Робот печати ДНК микрострој

Симфонија Бр. 5 во ц-мол (Опус 67), Став 1: Алегро кон брио, од Лудвиг ван Бетовен
9 јануари 2009 10 јануари 2009

Прелудиум од Морис Равел

Командниот модул на Аполо 15 сниман од Месечевиот модул по одделувањето
11 јануари 2009 12 јануари 2009

Три дувачки квинтета, Квинтет Бр. 1, Став 1, од Џузепе Камбини

Трио соната 11, Став 1, од Арканџело Корели
13 јануари 2009 14 јануари 2009

Анимација на структура на дијамант во вртежи

Синфонија, од „Месија“ од Георг Фридрих Хендл
15 јануари 2009 16 јануари 2009

Сцени од претседателствувањето на некогашниот американски претседател Вилијам Тафт (видео)

Пијано концерт Бр. 4, Став 1, од Лудвиг Ван Бетовен
17 јануари 2009 18 јануари 2009

Виолински концерт во е-мол (Оп. 64), Став 1, од Феликс Менделсон

Шатлски носач 747 му приоѓа на спејс шатлот „Индевор“ закачен во направа за прикачување
19 јануари 2009 20 јануари 2009

„Борбен крик на слободата“ од Џорџ Фредерик Рут

Импромпту во си-бемол (D 935) Бр. 3 од Франц Шуберт
21 јануари 2009 22 јануари 2009

„Италијански концерт“, Став 1, од Јохан Себастијан Бах

STS-1 слетува на воената воздухопловна база Едвардс
23 јануари 2009 24 јануари 2009

„Подигнете ги, порти, горништата свои“ од Месија од Георг Фридрих Хендл

Азиски малошепи видри лежат на сонце
25 јануари 2009 26 јануари 2009

Лансирање на STS-114 на 26 јули, 2005

„Неделни вечерни“ - „Господ рече“ (Vesperae de dominica - dixit dominus) (K321, Став 1), од Волфганг Амадеус Моцарт
27 јануари 2009 28 јануари 2009

„Зима“, Став 2 (Ларго) од „Четири годишни времиња“ на Антонио Вивалди

Видеоинсерт на повеќевозилен координиран лет X-45A
29 јануари 2009 30 јануари 2009

Пијано концерт Бр. 1, Став 1 и 2, од Франц Лист

„Ода 1“, Синфонија, од Хенри Персел
  • Избрана медија на главната страница за месец јануари.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија содржината лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот