Википедија:Избрана снимка/2019/март

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец март 2019 година.


1 март 2019 2 март 2019

Пчела како собира нектар на цвет од шипка (Rosa canina).

Фестивалот „Ледена разонода на Алстер“ во Хамбург, Германија.
3 март 2019 4 март 2019

Краток нем филм од 1901 г. Што се случи на 23. улица во Њујорк во режија на Едвин Портер.

Опитно одгледување на растенија на Меѓународната вселенска станица во услови на бестежност.
5 март 2019 6 март 2019

Мала модроглава сипка (Cyanistes caeruleus) како гледа во фотоапарат.

Забрзана снимка: Преминување на Панамскиот Канал од Карипското Море во Тихиот Океан.
7 март 2019 8 март 2019

Главната железничка станица во Берлин.

Кујунџија во Малезија покажува изработка на сребрени брошеви.
9 март 2019 10 март 2019

Резонанца меѓу две звучни вилушки кои осцилираат на еднакви фреквенции, во изведба на Проф. Оливер Зајков ПМФ, Скопје.

Барселонското метро — едно од најголемите во Европа.
11 март 2019 12 март 2019

Карл Фридрих Абел (1723 - 1787) – Соната во ге-дур, WKO155 за виола да гамба. Изведувач: Филип В. Серна.

Дестилеријата за виски „Лафројг“ во истоименото место на островот Ајла, Внатрешни Хебриди, Шкотска.
13 март 2019 14 март 2019

Трите фази на растот на косата — анагена, катагена и телогена.

Касер ел-Јехуд — место на Крштението Господово на реката Јордан, северно од Мртвото Море, Израел.
15 март 2019 16 март 2019

Пригоден слет во Првомајскиот стадион во Пјонгјанг по повод Денот на ослободувањето на Кореја.

Забрзана снимка на работата на бродски преводници кај Хановер, Германија.
17 март 2019 18 март 2019

Пламените кули во Баку, Азербејџан.

Сонцето снимено на десет различни бранови должини.
19 март 2019 20 март 2019

Прелет над островот Авашима во префектурата Ниигата, Јапонија.

Прелет над уништениот центар на Минхен по неговото бомбардирање. Снимка од 1945 г.
21 март 2019 22 март 2019

Портокалова ригеста мачка како се мие и преде.

Приготвување на јапонски тестенини во микробранова печка.
23 март 2019 24 март 2019

Древниот мајански град Чичен Ица на полуостровот Јукатан, Мексико.

Туристички педалинки на реката В’лтава, од Мостот на легиите до Карловиот мост и Прашкиот град во Прага.
25 март 2019 26 март 2019

Прелет над Делтата на Дунав кон Црното Море, Романија.

Семејство диви свињи (Sus scrofa) во Гевелсберг, Германија.
27 март 2019 28 март 2019

Опасно и ризично слетување на Ербас A321-211 во услови на силни странични ветришта на аеродромот во Мадеира.

Симулација на блиско набљудување на првозабележаните гравитациски бранови (GW150914) при заемодејството на две црни дупки.
29 март 2019 30 март 2019

Опит кој прикажува зрачниот притисок на фотоните што ги оддава светилка, забележан на Круксов радиометар. Оваа направа е вакуумирана стаклена крушка со перки кои се вртат под притисок на фотоните кога светлината ќе се насочи кон нив. Извел: проф. Оливер Зајков. Институт за физика, ПМФ, Скопје.

Неколку мига од миса во Стразбуршката катедрала, Франција.
31 март 2019

Луда железница во забавниот парк „Лисеберг“ во Гетеборг, Шведска.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец март 2019 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот