Википедија:Избрана снимка/2009/август

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец август 2009 година.


1 август 2009 2 август 2009

„Секоја убава госпоѓа“ (Ogni Belta Madonna), од Констанцо Феста

Уривањето на Такомскиот мост во 1940 г. (видеоинсерт)
3 август 2009 4 август 2009

„Интермецо“ (Оп. 116) Бр. 4 од Јоханес Брамс

Веслање на корнско пилотно кајче на островите Сили, Велика Британија
5 август 2009 6 август 2009

„Шеснаесет валцери за пијано, четири раце“ (Оп. 39), Бр. 8 во Бе-дур, од Јоханес Брамс

„Овците можат мирно да пасат“, од BWV 208 од Јохан Себастијан Бах
7 август 2009 8 август 2009

Информативен видеоклип за авионот Боинг Б-47 Стратоџет (видеоинсерт)

Симфонија Бр. 3 во А-мол (Оп. 56), Став III, од Феликс Менделсон
9 август 2009 10 август 2009

„Еден од моите ученици“ (Unus ex discipulis meis) од Томас Луис де Викторија

„Еден ден си се шетав по месечината“ (I was strolling on the Moon one day), од мисијата Аполо 17 (видеоклип)
11 август 2009 12 август 2009

„Симфониски прелудиум“ (Preludio Sinfonico) во А-дур (Оп. 1), од Џакомо Пучини

Хијацинтов ара папагал (Anodorhynchus hyacinthinus) во Дизниевото животинско царство (видеоинсерт)
13 август 2009 14 август 2009

Наизменични оригами (видеоинсерт)

Бр. 8. „Ете, девица ќе зачне“ (Behold, a virgin shall conceive) од ораториумот „Месија“ на Георг Фридрих Хендл
15 август 2009 16 август 2009

Сцени од претседателствувањето на американскиот претседател Франклин Делано Рузвелт (видеоинсерт)

„Пијано концерт Бр. 4“ во Г-дур (Оп. 58), Став II: Анданте кон мото, од Лудвиг ван Бетовен
17 август 2009 18 август 2009

„Шеснаесет валцери за пијано, четири раце“ (Оп. 39), Бр. 14 во Гис-мол Јоханес Брамс

Полетувањето и слетувањето на шатловскиот носач Боинг 747, прилагоден од НАСА.
19 август 2009 20 август 2009

Бр. 6: „Уран, магионичарот“ (Uranus, The Magician), од симфониската свита „Планети“ (The Planets), (Оп. 32) од англискиот композитор Густав Холст

Миса Бр. 2 во Г-дур (D 167), Став IV: Санктус, од Франц Шуберт
21 август 2009 22 август 2009

Италијански концерт во Ф-дур (BWV 971), Став III: Престо, од Јохан Себастијан Бах

Инсерт од немиот филм „Обврзница“ (The Bond) (1918) во главна улога на Чарли Чаплин
23 август 2009 24 август 2009

Американски маринци подигаат знаме на јапонскиот остров Иво Џима. Снимател е поморскиот фотограф Бил Генауст (видеоинсерт)

Месечева соната“ (Оп. 27, Бр. 2), Став II: Алегрето, од Лудвиг ван Бетовен
25 август 2009 26 август 2009

Возење на месечевото возило „Лунар Ровер“.

Концерт за кларинет во А-дур (K 622), Став II: Адаџо, од Волфганг Амадеус Моцарт
27 август 2009 28 август 2009

Став III (Престо) од „Лето“, од „Четирите годишни времиња“ на Антонио Вивалди

Автоматизирано полнење на гориво во лет на млазниот авион F/A-18 Хорнет (видеоинсерт)
29 август 2009 30 август 2009

„Импромпту“ D. 935/2; Оп. 142 Бр.2 во Ас-дур, соло пијано од Франц Шуберт.

Ода 4: „Ова боговите го одобруваат“ (Here the Deities Approve) од композиторот Хенри Персел
31 август 2009

Преработка на диксиленд (1916 г.) од Метрополитенскиот мешан хор, со Френк Стенли, Ада Џонс и Били Мари
  • Избрана медија на главната страница за месец август.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија содржината лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот