Википедија:Избрана снимка/2018/август

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец август 2018 година.


1 август 2018 2 август 2018

„Несмаснен вагон“ — математичка игра во која треба да се утврди дали еден вагон со само две допирни точки може да мине низ кривулестите шини.

Такси-комбе во Лагос, Нигерија.
3 август 2018 4 август 2018

Погледи на Љубљана (забрзана снимка).

Вечерното небо над Невада (забрзана снимка).
5 август 2018 6 август 2018

Разговори со доброволци во проектите на Викимедија Аргентина, јануари 2016 г.

Анализа на предвидениот судар помеѓу Андромеда и Млечниот Пат.
7 август 2018 8 август 2018

Пуштање на американскиот сателитЕксплорер 6“ на 7 август 1959 г.

Слон во Љубљанската зоолошка градина.
9 август 2018 10 август 2018

Вечерно небо над Белфор, Франција (забрзана снимка).

Ерта Але — активен базалтен штитест вулкан во регионот Афар, североисточна Етиопија.
11 август 2018 12 август 2018

Американскиот носач на авиониНимиц“ преку Суецкиот Канал.

Холандски киножурнал од 1978 г. на кој е претставена историјата на техниката.
13 август 2018 14 август 2018

Целосно затемнување на Сонцето на 13 ноември 2012 г. кај Кернс, Австралија.

Графитист во градот Мексико.
15 август 2018 16 август 2018

Филмски новости од 1956 г. за национализацијата на Суецкиот Канал предводена од Насер и реакциите на Суецката криза.

Њујорк во 1911 година — шведски документарен патопис.
17 август 2018 18 август 2018

Гимнопедија бр. 1 (1888) — композиција за пијано, дело на Ерик Сати.

Музика на цилиндар од 1906 г. како свири на Едисонов фонограф.
19 август 2018 20 август 2018

Документарец за семрежјето во Куба.

Иванденски оган во Валенсија, Шпанија.
21 август 2018 22 август 2018

Уредувачки маратон приреден од Викимедија Мексико, 2015 г.

Ербас А321 на „Луфтханза“ како полетува од Франкфуртскиот аеродром.
23 август 2018 24 август 2018

Зимско изгрејсонце во Словенија (забрзана снимка).

Демонстрации против пресудата во случајот „Ла Манада“ во обласниот суд на Навара.
25 август 2018 26 август 2018

Приказна за страданијата на убавата царска ќерка — говор на стара жена од с. Челопек, на месниот тетовски дијалект

Документарец за кусоците во Венецуела од 2015 г.
27 август 2018 28 август 2018

Изработка на прост еднополов електромотор.

Прелет над Спортскиот парк во Љубљана.
29 август 2018 30 август 2018

Танцовите чекори на „месечевиот од“ популаризиран од Мајкл Џексон.

Знаењето ни припаѓа сите нам — видео од Фондацијата Викимедија.
31 август 2018

Пуштање на мисијата SpaceX CRS-10 од вселенскиот центар „Кенеди“ на 19 февруари 2017 г.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец август 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот