Википедија:Избрана снимка/2017/април

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец април 2017 година.


1 април 2017 2 април 2017

Обична ластовичарка (Papilio machaon)

Снимка од подводна роботска камера за истражување на морското дно на бродот „Океанос експлорер“ во Мексиканскиот Залив.
3 април 2017 4 април 2017

Францускиот краток филм Сирано де Бержерак од 1900 г. заснован на истоимената претстава на Едмон Ростан. Филмот е рачно обоен и прикажуван со усогласена звучна снимка фонографски цилиндар. Важи за првиот филм со боја и звук.

Барселонското метро — едно од најголемите во Европа.
5 април 2017 6 април 2017

Директна синтеза на амониум хлорид. Институт за хемија, ПМФ, Скопје.

Калифорниски мрмоти (Otospermophilus beecheyi) како јадат бајат леб.
7 април 2017 8 април 2017

Банџи-скокање од Макајската кула (233 м) во Макао, Кина.

Космонаутот Скот Кели ги покажува движењата на водените капки во услови на микрогравитација во Меѓународната вселенска станица.
9 април 2017 10 април 2017

Фантазмагорија (1908) — француска анимација која се смета за првиот цртан филм. Дело на Емил Кол.
The Jinriksha. The chief mode of travel in Japan for Centuries..gif

Стереоскопска фотографија на рикша во Јапонија, ~ 1901 г.
11 април 2017 12 април 2017

Кралскиот павилјон во Брајтон озрачен со половина милион лумени високоразделна проекција за време на градскиот фестивал.

Вежбање сурфање во Лос Каракас, Венецуела.
13 април 2017 14 април 2017

Забрзана снимка на водни лилјани во цут.

Шатлот „Ентерпрајз“ на Носачот 747 во Музеј на морето, воздухот и вселената „Интрепид“ во Њујорк, САД.
15 април 2017 16 април 2017

Космонаут во Меѓународната вселенска станица како раствора шумлива таблета во лебдечко топче вода.

Краток филм посветен на урбаното искачување.
17 април 2017 18 април 2017

Забрзана снимка на Иванденски оган во Лепиј, североисточна Франција.

Прелет на Меѓународната вселенска станица (забрзана снимка), почнувајќи северозападно од Тибетската Висорамнина, па на југоисток сè до Јужна Австралија, каде се забележува издигањето на Млечниот Пат на небото.
19 април 2017 20 април 2017

На денешен ден пред 33 години песната Напредувај, убава Австралијо станала државна химна на Австралија.

Урбано искачување по Јужниот мост во Киев.
21 април 2017 22 април 2017

Поглед низ авионски прозорец при слетување на аеродромот „Гетвик“ во Лондон.

Резонанца меѓу две звучни вилушки кои осцилираат на еднакви фреквенции, во изведба на Проф. Оливер Зајков ПМФ, Скопје.
23 април 2017 24 април 2017

Корали југозападно од архипелагот Мјеик, Бурма.

Забрзана снимка на амеба.
25 април 2017 26 април 2017

Група луѓе како изведуваат хака како протест против законските реформи за алкохолни пијалаци.

Прелет над Универзитетот на Централна флорида во Орландо, САД.
27 април 2017 28 април 2017

Борба помеѓу скакулци од видот Kosciuscola tristis.

Прелет над планината Пиц Нер (2.910м ), Албулски Алпи, Швајцарија.
29 април 2017 30 април 2017

Кујунџија во Малезија покажува изработка на сребрени брошеви.

Морско прасе (Cavia porcellus) како домашно милениче.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец април 2017 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот