Википедија:Избрана снимка/2018/ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец ноември 2018 година.


1 ноември 2018 2 ноември 2018

Конвој од воени камиони во Индија.

Песната Старите добри времиња (Auld Lang Syne) на Роберт Бернс во изведба на Нели Мелба, 1905 г.
3 ноември 2018 4 ноември 2018

Изведба на традиционална карнатска (јужноиндиска) музика снимена во Мадрас, 1910 г.

Марк Твен во својот дом во Рединг, Конектикат, снимен во 1909 г.
5 ноември 2018 6 ноември 2018

Интервју со американскиот глумец Роберт Патрик, кој денес полни 60 години.

Преостанат извадок од краткиот филм Драма во таборот на подмосковските Цигани (1908). Важи за првиот филм со ромски глумци.
7 ноември 2018 8 ноември 2018

Неговото праисториско минато — филм со Чарли Чаплин од 1914 г.

Клетвата на Квон Гвон — нем филм од 1916 г. во режија на Мерион Вонг.
9 ноември 2018 10 ноември 2018

Убавицата од Мемфис — документарец од 1944 г. посветен на авионот Боинг Б-17 „Летечка тврдина“ во режија на Вилијам Вајлер.

Песна на големото славејче (Luscinia luscinia) снимена во Бремен, 1910 г.
11 ноември 2018 12 ноември 2018

Гијом Аполинер како ги чита неговите песни Мостот Мирабо и Марија на снимка од 1913 г.

За лукавиот поп Ефтим — раскажување на човек од с. Владимирово на месниот малешевско-пирински дијалект.
13 ноември 2018 14 ноември 2018

Шато Маргосарсуела на М. Ф. Кабаљеро снимена во Барселона, 1903 г.

Првата снимка од вселената во ултрависока разделност (8К), направена од Меѓународната вселенска станица, 2018 г.
15 ноември 2018 16 ноември 2018

Лорна Дун — американски нем филм од 1922 г. според истоимениот роман на Р. Д. Блекмор

Робин Худ — американски нем филм од 1922 г. со Даглас Фербенкс.
17 ноември 2018 18 ноември 2018

Љубовни врскицртан филм од 1909 г. во режија на Емил Кол.

Мува квазимодо (Curtonotum simile) како полага јајца. Резерват ел-Мармум, Дубаи, ОАЕ.
19 ноември 2018 20 ноември 2018

Американскиот инженер и професор Бил Хамак расправа за техничките напредоци на топчето за голф, 2010 г.

Традиционалната песна Гокул гав ке чорива снимена во Лахор (во денешен Пакистан), 1904 г.
21 ноември 2018 22 ноември 2018

Колибри — бразилска песна од 1936 г. Композиција на Ари Барозу во изведба на Одете Амарал.

Насилник — пропагандна анимација од 1914 г. со британскиот илустратор Ланселот Спид.
23 ноември 2018 24 ноември 2018

На денешен ден во 1960 г. е пуштен метеоролошкиот сателит TIROS-2 — првиот опремен со инфрацрвени радиометри за анализирање на атмосферските фронтови.

Коен ми должи 97 долари — песна во композиција на Ирвинг Берлин. Изведено од Рода Бернард, 1906 г.
25 ноември 2018 26 ноември 2018

Една од првите снимки на балискиот инструмент гамелан, направена во 1928 г.

Собир во поддршка на официјалното признавање на трет пол во Германија пред стапувањето на новата 2019 година.
27 ноември 2018 28 ноември 2018

Народен танц со гајда од Бретања, снимен во 1927 г.
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
29 ноември 2018 30 ноември 2018

Каталитичко разложување на водород пероксид. Изведено на Институтот за хемија при ПМФ, Скопје.

Крадците на Багдадскиот замокјапонски цртан филм од 1926 г.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец ноември 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот