Википедија:Избрана снимка/2017/декември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец декември 2017 година.


1 декември 2017 2 декември 2017

Што е тоа полово пренослива болест? Денес е Светски ден на борбата против СИДА.

Маче како се проѕева во Кубањ, Русија.
3 декември 2017 4 декември 2017

Скијначки спустови по планината Гринтовец. Камничко-савињски Алпи, Словенија во мај 2014 г.

3Д-печатење на хиепрболоид (забрзана снимка).
5 декември 2017 6 декември 2017

Нијагарините Водопади гледани од чамец.

Прелед над Антоновскиот мост во Херсон, јужна Украина.
7 декември 2017 8 декември 2017

Прелет над Тролхауген — дом на норвешкиот композитор Едвард Григ (1843-1907), денес музеј со концертна сала.

„Берлин“ и „Копенхаген“ — хибридни траекти на превозникот Скандилајнс по Балтичкото Море.
9 декември 2017 10 декември 2017

Забрзана снимка на гасеница на ластовичарка (Papilio machaon) како јаде листови.

„Испери ме, мамо, во буги-ритам“ (Scrub Me Mama with a Boogie Beat, 1941) — американски цртан филм, дело на Валтер Ланц.
11 декември 2017 12 декември 2017

Некои големобрзински возови во Европа. Франција: ТГВ (Резо, ПБА, ПБКА); Британија: ТМСТ (Евростар); Германија: ИЦЕ 3 и Холандија: В250 „Албатрос“.

Ruellia tuberosa како пука во вода.
13 декември 2017 14 декември 2017

Приказна за тутунот — јапонски цртан филм од 1926 г. во режија на Нобуро Офуџи.

Шарено рибарче (Ceryle rudis rudis) како јаде риба. Ловиште Пиланесберг, ЈАР.
15 декември 2017 16 декември 2017

Возови на големобрзинската железница „Шинкансен“ (серија E2, E3, E4, E5, E6 и H5), Јапонија.

Пределно ликовно уредување кај Тајнан, Тајван. Претставени се „Прибирачите“ на Жан Франсоа Миле и будистичката божица Гуанјин.
17 декември 2017 18 декември 2017

Палмина верверица (Funambulus palmarum) во Индија како јаде ориз.

Подробни снимки на површината на Сонцето направени од Опсерваторијата за сончева динамика (SDO) во текот на една година (2012).
19 декември 2017 20 декември 2017

Шмитов чешлопрстец (Acanthodactylus schmidti) во пустина кај Дубаи, ОАЕ.

Виулица во Чикаго, февруари 2011 г.
21 декември 2017 22 декември 2017

Нуркање низ потонат брод Кабо Сан Лукас, Мексико.

Одгледување, жнеење и приготвување на соја кај народот Нага. Округ Туенсанг, Нагаланд, североисточна Индија.
23 декември 2017 24 декември 2017

Божиќот на шумските жители (1913) — краток руски анимиран филм во режија на Владислав Старевич.

Прелет над Швајцарскиот логор во Гренланд.
25 декември 2017 26 декември 2017

Својства на три типа експлозиви: сребро ацетилид, жива(II) фулминат и ацетон пероксид. Изведено во Институтот за хемија, ПМФ, Скопје.

Музејот на парни возови во Лафборо, Англија.
27 декември 2017 28 декември 2017

Танц на летачите во културниот парк на островот Косумел, Мексико.

Покренување на ракетата „Аполо 11“ на 16 јули 1969 г. од подвижниот испалувач.
29 декември 2017 30 декември 2017

Плазмена топка

Макаки-ракојади (Macaca fascicularis) како ги чистат младите. Бали, Индонезија.
31 декември 2017

Новогодишен огномет во Њујорк, 2003 г.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец декември 2017 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот