Википедија:Избрана снимка/2017/февруари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец февруари 2017 година.


1 февруари 2017 2 февруари 2017

Краток нем филм од 1901 г. Што се случи на 23. улица во Њујорк во режија на Едвин Портер.

Возење велосипед по Кинескиот ѕид
3 февруари 2017 4 февруари 2017

Уздести пингвини (Pygoscelis antarcticus) Антарктикот, како се обидуваат да се качат на санта.

Обредот „Тејам“ во Северен Малабар, Керала, Индија.
5 февруари 2017 6 февруари 2017

Снимка од подводна роботска камера за истражување на морското дно на бродот „Океанос експлорер“ во Мексиканскиот Залив.

Натпревар во цепење дрва на земјоделски панаѓур во Бризбејн, Австралија.
7 февруари 2017 8 февруари 2017

Показно возење на нископодниот трамвај Алстом Цитадис 302 во Москва околу депото „Бауман“.

Мажјак (светложолт) и женка (маслинесто жолта) капски ткајачи (Ploceus capensis) како прават гнезда на дрво во Гудвуд, Кејптаун, ЈАР.
9 февруари 2017 10 февруари 2017

Мала модроглава сипка (Cyanistes caeruleus) како гледа во фотоапарат.

Опитно одгледување на растенија на Меѓународната вселенска станица во услови на бестежност.
11 февруари 2017 12 февруари 2017

Мала лавина на планината Мон Блан, Франција.

Анимираната песна Јас сум крава во авторство и изведба на Ерик Кис од групата „Riddle Me This“.
13 февруари 2017 14 февруари 2017

Голем шарен клукајдрвец (Dendrocopos major, женка) на дрво во Софија, Бугарија.

Денес е Ден на вљубените. На снимката: големи водни девици (Ischnura elegans) како се парат.
15 февруари 2017 16 февруари 2017

Спот на песната Селва (2008) од групата Теодор Бастард.

Документарец на Воздухопловно-вселенската здравственоистражувачка лабораторија САД од 1947 г. за состојбата на пилотите при разни услови.
17 февруари 2017 18 февруари 2017

XXVI меѓународен карневалски фестивал „Сурва 2017“ во Перник, Бугарија.

Боинг KC-135 Стратотанкер како врши дотур на гориво во три надзвучни ловци F-16 „Тандерберд“.
19 февруари 2017 20 февруари 2017

Зима во Холандија. Киножурнал од 1950 г.

Прелет над Жимјешката опатија во Нормандија, Франција.
21 февруари 2017 22 февруари 2017

„Вача“ — организација за девојчиња и жени во сиромашните делови на Мумбај, Индија.

Снимка на разни делови на Земјата направена од Меѓународната вселенска станица од космонаутот Џефри Вилијамс.
23 февруари 2017 24 февруари 2017

„Трифот“ — скулптура на Давид Черни во Нове Бутовице, Прага.

Штитоносни ракчиња (Triops australiensis) во аквариум.
25 февруари 2017 26 февруари 2017

F-16 „Фајтинг фалкон“ на Холандското воено воздухопловство во НАТО-база во Шјауљај, Литванија.

Краткометражен американски хумористичен филм Грешката на курирчето од 1903 г.
27 февруари 2017 28 февруари 2017

Трка во скибоб на скијалиштето Соришка Планина, Словенија.

Раст на печурки шитаке (Lentinula edodes) во текот на 4 дена (забрзана снимка).

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец февруари 2017 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот