Википедија:Избрана снимка/2018/април

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец април 2018 година.


1 април 2018 2 април 2018

Зачуван извадок од австралискиот филм Приказна за бандата на Кели (1906) — првиот долгометражен игран филм во светот.

Њуманов смеограм (1921) — првиот цртан филм на Волт Дизни во кој самиот тој има улога.
3 април 2018 4 април 2018

Послушност (1965) — американски документарец за Милграмовиот опит.

Развој на здолништето (1916) — австралиски цртан филм на Хари Џулиус.
5 април 2018 6 април 2018

Возови и локомотиви на главната железничка станица во Кардиф, Велс.

Симптоми на шизофренијата — документарец од 1938 г. посветен на шизофренијата.
7 април 2018 8 април 2018

Александровиот регтајм-состав — песна на Ирвинг Берлин, во изведба на Били Мари, снимена во 1911 г.

Кратка анимација на Нина Пејли во која се аргументира дека сите дела со авторски права се изведени.
9 април 2018 10 април 2018

Водоскоци (1953) — краток експериментален филм на Кенет Енгер.

Патување во Конго (1912) — италијански нем документарец на Гвидо Пјаченца посветен на народот Мангбету.
11 април 2018 12 април 2018

Не оставајте сè на стручњаците (1967) — образовен филм на Здравствената служба на САД во кој се зборува за улогата на граѓанинот во грижата за животната средина.

Загадочниот ќибрит (1910) — анимација на германскиот кинематограф Гвидо Зебер во техниката кадар-по-кадар.
13 април 2018 14 април 2018

Романска независност — нем филм од 1912 г. посветен на Романската војна за независност (1877-78).

Воена невроза (1945) — краток филм со Џин Кели кој ја обработува воената невроза.
15 април 2018 16 април 2018

Одбраната на Севастопол (1911) — првиот руски долгометражен филм.

Русокосите претпочитаат кавалери — американски воспитен филм од 1965 г. посветен на бонтонот во љубовните состаноци.
17 април 2018 18 април 2018

Параванот на Каљостро (1912) — обоен филм на Сегундо де Шомон.

Невеста на Чудовиштето (1955) — филм на Ед Вуд со Бела Лугоши во главната улога.
19 април 2018 20 април 2018

Утро во Бронкс — експериментален филм од 1931 г. во режија на Џеј Лејда.

За селото Нивици и неговото име — говор на човек од с. Нивици, Мала Преспа (денес Псарадес, Грција) на месниот долнопреспански дијалект.
21 април 2018 22 април 2018

Филипински патролни чамци како стражарат околу австралискиот носач-истоварувач „Аделаида“ во јужното пристаниште на Манила.

Денес се одбележува Денот на планетата Земја. Ова е снимка од Меѓународната вселенска станица во ултрависока разделност.
23 април 2018 24 април 2018

Два кафеави пеликана (Pelecanus occidentalis) како нуркаат по риби во Јамајка.

Големиот водоскок во Женева, Швајцарија.
25 април 2018 26 април 2018

Извонредните доживувања на Сатурнино Фарандола — италијански филм од 1913 г. во режија на Марсел Перес според истоимениот роман на Албер Робида.

Пожарна проба и обука на кадарот во Карелскиот научен центар на Руската академија на науките и уметностите (РАН), 2018 г.
27 април 2018 28 април 2018

Морковната гасеница — (1911) краток француски обоен филм за гасеницата на ластовичарката (Papilio machaon).

Најавна шпица за филмот Љубов на пладне (1957) во режија на Били Вајлдер со Гери Купер, Одри Хепберн и Морис Шевалије во главните улоги.
29 април 2018 30 април 2018

XIV Воздушномостарска ексадрила во базата „Чарлстон“ како доставува хуманитарни возила и залихи во Сан Хуан, Порторико по ураганот „Ирма“.

Рибарче (Alcedo atthis) во Словачка.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец април 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот