Ден на планетата Земја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Неофицијално знаме на „Денот на планетата Земја“

Ден на планетата Земја, празник на единствениот дом на сите живи суштества. Се одбележува ширум светот на 22 април. Овој ден за првпат е одбележан во САД, во 1970 година, кога се одржани најголемите еколошки демонстрации во историјата.