Википедија:Избрана снимка/2019/септември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец септември 2019 година.


1 септември 2019 2 септември 2019

Нурнување во длабочините на едно Манделбротово множество.

Научниот саем во Монбелијар, Франција, 2018 г.
3 септември 2019 4 септември 2019

Поморските трговски патишта во светот од 1750 до 1854 г.

Ноќна велосипедска трка во Хановер, Германија.
5 септември 2019 6 септември 2019

Голем корморан (Phalacrocorax carbo) како се капе. Забавена снимка ×40.

Свечено отворање на трамвајската станица „Штајнтор“ во Хановер, Германија.
7 септември 2019 8 септември 2019

Првите чекори на едно новородено еленче.

„Химна за убавината“ од стихозбирката Цвеќиња на злото (1857) на Шарл Бодлер.
9 септември 2019 10 септември 2019

Сина сојка (Cyanocitta cristata) како крши оревчиња.

Поморска битка за време на Првата кинеско-јапонска војна во 1894 г. (извадок)
11 септември 2019 12 септември 2019

„Венера“ од Планети (1914-16) на Густав Холст.

„Кварнвикенска мелница“ — поранешна воденица во Брома, Стокхолм.
13 септември 2019 14 септември 2019

Приказ на Мајснеровиот ефект користејќи високотемпературно суперспроводлива керамика и неодиумски магнет.

Водоскок пред дворецот Линдерхоф во југозападна Баварија, Германија. Ова е најмалиот од трите дворци изградени од баварскиот крал Лудвиг II и единствениот завршен за време на неговиот живот.
15 септември 2019 16 септември 2019

Палавански клунорози (Anthracoceros marchei) во Лузон, Филипини.
GalvesLocherbach - Low resolution.gif

3Д-претстава на Галвес-Лехербахов модел на 4000 неврони (4 слоја со едно население на сопирачки неврони и едно население дразбени неврони во секој од нив) при 180 интервали.
17 септември 2019 18 септември 2019

Фумарола (чадилка) на Белиот Остров, Нов Зеланд.

Свечено стапување на должноста на Владимир Путин како Претседател на Русија во 2000 г.
19 септември 2019 20 септември 2019

Струјно коло со силоосетлив отпорник и светлечки диоди.

„Утро“ од Пер Гинт (1875) на Едвард Григ.
21 септември 2019 22 септември 2019

Козорог (Capra ibex ibex) на планината Горнерграт над Цермат, Швајцарија.

Анимација на најголемите откриени ѕвезди споредени со Земјата и нашето Сонце.
23 септември 2019 24 септември 2019

Шеснаесет валцери за пијано, за четири раце (Оп. 39), бр. 3 од Јоханес Брамс.

Водопадите Игуасу на истоимената река на границата меѓу Аргентина и Бразил.
25 септември 2019 26 септември 2019

Видиковецот на ридот Вајсер Штајн во нискиот венец Ајфел, западна Германија и Белгија, снимен со беспилотно летало.

Краток прелудиум и фуга во ге-мол (BWV 558, извадок) од Јохан Тобијас Кребс или Јохан Себастијан Бах
27 септември 2019 28 септември 2019

Лабораториско добивање на аспирин.

Елени лопатари (Dama dama) во паркот „Омега“ во Квебек, Канада.
29 септември 2019 30 септември 2019

Историската парна локомотива DRG серија 99.73–76 како туристичка атракција во Германија.

Голем шарен клукајдрвец (Dendrocopos major) како ги храни своите пилиња.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец септември 2019 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот