Википедија:Избрана снимка/2018/јули

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец јули 2018 година.


1 јули 2018 2 јули 2018

Комарци околу насликана желка (Chrysemys picta).

Товарен брод на Дунав во Виена.
3 јули 2018 4 јули 2018

Турската лирска песна (газел) Не зборувај, душо изведена на снимка од 1912 г.

Четвртојулски огномет над Мамаронек, Њујорк, по повод Денот на независноста на САД.
5 јули 2018 6 јули 2018

Класична индиска песна во стилот агра гарана во изведба на Зорабај, 1910 г.

Капелата „Св. Архангел Михаил“ на планината Михелсберг од венецот Ајфел, Германија.
7 јули 2018 8 јули 2018

Контејнерскиот терминал на Хамбуршкото пристаниште (забрзана снимка).

Летна бура со грмотевици со виножито во позадината.
9 јули 2018 10 јули 2018

Интервју со аргентинскиот научник Глорија Дубнер.

Велосипедизам во Пашки Козјак, Словенија.
11 јули 2018 12 јули 2018

Реконструкција по повод 300-годишнината од Битката кај Полтава. Петропавловска тврдина, Санкт Петербург, 2009 г.

Гризли (Ursus arctos horriblis) во националниот парк Јелоустоун, САД.
13 јули 2018 14 јули 2018

Забрзана снимка на морски брег во Санта Барбара, Калифорнија.

Плима на островот Сент Сајмонс, Џорџија, САД (забрзана снимка).
15 јули 2018 16 јули 2018

Фестивал на храната во Ваудрихем, Холандија.

Настанок на опашест облак во Ер и Лоар, Франција.
17 јули 2018 18 јули 2018

Првата снимка на Енрико Карузо од изведба во 1902 г. — аријата Студенти! Слушајте! од операта Германија на Алберто Франкети.

Старински воз на стрмнина во Горна Франконија, Германија.
19 јули 2018 20 јули 2018

Силуета на шатлот „Атлантис“ како се издига кон изгрејсонцето. Снимено од Меѓународната вселенска станица во 2011 г.

Уличен продавач во Кина како лупи ананас.
21 јули 2018 22 јули 2018

Несреќата на Тејскиот мост (1880) — песна на шкотскиот книжевник Вилијам Макгонагол, широко познат како најлошиот поет во историјата.

Минување по железничкиот мост преку Тејскиот Ферт, Шкотска.
23 јули 2018 24 јули 2018

Црвени мравки ткајачки (Oecophylla smaragdina) како носат пцовисан гекон во Лаос.

Предавање за механиката и аритметиката на запчениците, на португалски јазик.
25 јули 2018 26 јули 2018

Туристички водич како пее повик за молитва (езан) во Шаховата џамија, Исфахан, Иран.

Обични огнени дрвеници (Pyrrhocoris apterus)
27 јули 2018 28 јули 2018

Еднополов електромотор

Демонстрација за слобода на семрежјето во Санкт Петербург на 28 јули 2013 г.
29 јули 2018 30 јули 2018

Улица кај автобуската станица во Бати, Етиопија.

Како треба да изгледа Викимедија во 2030 година? Дискусија одржана во 2016 г.
31 јули 2018

Првата марула одгледана и изедена во вселената.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец јули 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот