Википедија:Избрана снимка/2016/март

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец март 2016 година.


1 март 2016 2 март 2016

Музика на инструментот пунги (бин). Панаѓур во Фаридабад, Индија.

Американскиот научнофантастичен хорор План 9 од далечната вселена (1959), кој се смета за еден од најлошите филмови во историјата.
3 март 2016 4 март 2016

Доградба на кондензатор во атомска централа во Џорџија, САД.

Спот на нумерата Изневери го гробот (2011) од Јуниус.
5 март 2016 6 март 2016

Краткиот филм Солзи од челик во режија на Ијан Хјуберт, со графички ефекти направени ви Блендер.

Забрзана снимка на из’ртување на леќа во текот на 5 деноноќија.
7 март 2016 8 март 2016

Последниост став од Фантастична симфонија на Хектор Берлиоз во изведба на Младинскиот симфониски оркестар на Средниот Запад.

Книжни оси (Polistes major).
9 март 2016 10 март 2016

Анимација на светлата на Земјината топка од податоци составени до сателитот „Суоми НПП“.

Спот на нумерата Деца на ноќта од Лејзерхок.
11 март 2016 12 март 2016

Забрзана снимка на капска росилка (Drosera capensis) како јаде овошна мушичка (Ceratitis capitata).

Предавање по предметот авторско право на Правниот факултет на Харвард.
13 март 2016 14 март 2016

Обезземјените селани од окрузите Џанџгир и Корба во Чатисгар, Индија поради изградбата на 29 нови електрани

Тајно направена снимка од бегалскиот камп „Добова“, Словенија на 27-28 октомври 2015 г.
15 март 2016 16 март 2016

Мала пештера во Шкофја Лока, Словенија.

Индискиот филм Девдас (1936).
17 март 2016 18 март 2016

Пример за краснопис во Украинскиот културен центар во Талин, Естонија. На таблата: „Wikipedia“ (на латиница).

Предавање Ноел Артс, професорка по стратешко комуницирање од Холандија, во која се говори како да се победи во една дискусија.
19 март 2016 20 март 2016

Почетник на змеј кај Толмин, Словенија.

Предавање по предметот авторско право на Правниот факултет на Харвард
21 март 2016 22 март 2016

Воздушна снимка на замокот во Риом-Парсонц, Швајцарија.

Забрзана снимка на сообраќај по 10-тата Авенија во Њујорк.
23 март 2016 24 март 2016

Холандски киножурнал од 1977 г. за експериментален луксузен двокатен подвижен хотел направен од преработен автобус.

Забрзана снимка на расцут на копјеста розета (Aechmea fasciata) во текот на 54 дена (2 слики дневно).
25 март 2016 26 март 2016

Инсект од родот Suillia на печурка. Снимено кај Марбург, Хесен, Германија.

Потфат за намалување количината на фрлена храна во Зволе, Холандија, во кој се послужени 1500 чинии.
27 март 2016 28 март 2016

Сметачки-управувана металопреработувачка машина „MCFH 40 CNC“ во Фриштак, Чешка.

Шематски приказ на работењето на еден ласер.
29 март 2016 30 март 2016
A* Search Example on North American Freight Train Network.gif

Анимација на алгоритамот A* за изнаоѓање на оптималната патека по товарната железница меѓу Вашингтон и Лос Анџелес.

Лабораториско добивање на аспирин.
31 март 2016

Изложба на слободнолетачки пеперутки во Ботаничката градина во Монтреал, Канада.

Функција[уреди извор]

  • Избрана медија на главната страница за месец март 2016 година.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот