Локомотива

Од Википедија — слободната енциклопедија
Електрична локомотива серија 461-121 на перон во Скопје
Локомотиви во Австралија

Локомотива е секое железничко самоподвижно возило кое придвижува воз по шини, влечејќи или туркајќи го.

Поделба според типот на погон[уреди | уреди извор]

Поделба според експлоатациска намена[уреди | уреди извор]

  • патничка локомотива - наменета за влечење на патнички вагони, со голема брзина но мала снага.
  • товарна локомотива - наменета за влечење на товарни вагони, со мала брзина но голема снага.
  • универзална локомотива - наменета за влечење на комбинирани патнички и товарни вагони.
  • маневарска локомотива - наменета за составување и разделување на композиции од вагони.

Поврзано[уреди | уреди извор]