Воз

Од Википедија — слободната енциклопедија
Воз.

Воз е композиција од повеќе поврзани шински вагони кои се влечени или туркани од една или повеќе локомотиви. Така полесно се пренесуват патници и товар од едно до друго место долж пругата.

Поделба во однос на тип[уреди | уреди извор]

Воз на железничка станица

Поделба во однос на погон[уреди | уреди извор]

Во понатамошна поделба може да се разврстат према погонот што свушност се однесува на врста на погон на локомотивата (влечното возило)

Возот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Возот како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Возот како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Последниот воз“ (Last train) - песна на македонскиот музичар Бодан Арсовски.[15]
 • „Задоцнет за возот“ (Late for the train) - песна на англиската панк-група Базкокс (Buzzcocks) од 1978 година.[16]
 • „Ноќен воз“ (Night train) - песна на американскиот пејач Џејмс Браун (James Brown) од 1962 година.[17]
 • „Воз, воз“ (Train train) - песна на британскиот рок-музичар Били Брег (Billy Bragg) од 1986 година.[18]
 • „Воз до центарот на градот“ (Downtown Train) - песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits) од 1985 година.[19]
 • „Песна за возот“ (англиски: Train Song) - песна на американскиот музичар Том Вејтс од 1987 година.[20]
 • „Воз на кривината“ (англиски: Train Round The Bend) - песна на американската рок-група Велвет Андерграунд (Velvet Underground) од 1970 година.[21]
 • „Црн воз“ (англиски: Black Train) — песна на американската рок-група The Gun Club од 1981 година.[22]
 • „Надвор возовите не возат на време“ (англиски: Outside the trains don't run on time) - песна на британската рок-група Gang Of Four)=.[23]
 • „Бел воз“ (White train) - песна на австралискиот рок-музичар Пол Кели од 1986 година.[24]
 • „Последниот воз за рајот“ (англиски: Last train to heaven) - песна на австралискиот рок-музичар Пол Кели од 1986 година.[25]
 • „Возот заминува одовде утрово“ (англиски: Train leaves here this morning) - песна на американскиот пејач Џин Кларк (Gene Clarke) од 1974 година.[26]
 • „Пропуштен воз“ (англиски: Train in vain) - песна на англиската рок-група Клеш (The Clash) од 1979 година.[27]
 • „Трансевропски експресен воз“ (германски: Trans Europa Express) - песна на германската електронска група Крафтверк (Kraftwerk) од 1977 година.[28]
 • „Воз од гробиштата“ (англиски: Graveyard Train) - песна на американската рок-група Creedence Clearwater Revival од 1969 година.[29]
 • „Небесен воз“ (англиски: Sky Train) — песна на британската рок-група Кричрс (The Creatures) од 1983 година.[30]
 • „Триење во возот“ (англиски: Traction in the Rain) - песна на американскиот рок-музичар Дејвид Крозби (David Crosby) од 1971 година.[31]
 • „Експресниот воз за Маракеш“ (англиски: Marrakesh Express) - песна на американската фолк-рок група Crosby, Stills & Nash од 1969 година.[32]
 • „Повторно доаѓа тој воз“ (англиски: Here Comes That Train Again) — песна на американската рок-група Лонг рајдерс The Long Ryders од 1985 година.[33]
 • „Исто како овој воз“ (англиски: Just Like This Train) — песна на американската музичарка Џони Мичел (Joni Mitchell) од 1974 година.[34]
 • „Воз“ (англиски: Train) — песна на американската рок-група Mission of Burma од 1982 година.[35]
 • „Љубовен воз“ (англиски: Love Train) — песна на американската соул-група The O'Jays од 1972 година.[36]
 • „Ноќен воз“ (англиски: Nighttrain) — песна на американската рап-група Паблик енеми (Public Enemy) од 1991 година.[37]
 • „Дневен градски воз“ (англиски: Daily City Train) — песна на американската панк-група Ренсид (Rancid) од 1995 година.[38]
 • „Среберен воз“ (англиски: Silver Train) — песна на британската рок-група Ролинг Стоунс од 1973 година.[39]
 • „Воз“ (англиски: The Train) — песна на американската фолк-рок група Роучис (The Roches) од 1979 година.[40]
 • „Голем воз (од Мемфис)“ (англиски: Big Train (From Memphis)) — песна на американскиот рок-пејач Џон Фогерти (John Fogerty) од 1985 година.[41]
 • „Транс-глобален експресен воз“ (англиски: Trans-Global Express) — песна на англиската рок-група Џем (The Jam) од 1982 година.[42]

Возот како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Иво Андрић, Ex Ponto - Немири - Лирика. Београд: Просвета, 1977, стр. 97-98.
 2. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 36.
 3. Tihomir Vučković, „Džems Boldvin“, во: Džems Boldvin, U susret čoveku. Beograd: Rad, 1969, стр. 100.
 4. Летаат приказни. Скопје: Темплум, 2019, стр. 14-15.
 5. Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми. Скопје: Темплум, 2014, стр. 20-22.
 6. Мирослав Јосиħ Вишњић, Сабране приповетке. Београд: Драганић, 1995, стр. 255-266.
 7. Блаже Конески, 'Везилка. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 34.
 8. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 30.
 9. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 236-238.
 10. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 66-67.
 11. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 209-213.
 12. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 214-218.
 13. Вилијам Саројан, Се викам Арам. Скопје: Македонска книга, 1970, стр. 125-128.
 14. Велимир Хлебњиков, Краљ времена Велимир I. Просвета: Београд, 1964, стр. 67-73.
 15. YouTube, Bodan Arsovski - Last train (посетена на 27.11.2019)
 16. YouTube, Buzzcocks - Late For The Train (пристапено на 8.2.2017)
 17. YouTube, James Brown - Night Train (1962) (пристапено на 10.5.2017)
 18. YouTube, billy bragg - talking with the taxman about poetry (пристапено на 30.8.2017)
 19. DISCOGS, Tom Waits ‎– Rain Dogs (пристапено на 20.7.2019)
 20. DISCOGS, Tom Waits ‎– Franks Wild Years (пристапено на 20.7.2019)
 21. DISCOGS, The Velvet Underground ‎– Loaded (пристапено на 19.12.2017)
 22. Discogs, The Gun Club – Fire Of Love (пристапено на 7.11.2022)
 23. Gang Of Four, Entertainment!, EMI 724383214624, 1995.
 24. YouTube, Paul Kelly - White Train - (1986) The Wedge (пристапено на 12.10.2017)
 25. YouTube, Paul Kelly and The Coloured Girls - Last Train to Heaven (пристапено на 12.10.2017)
 26. YouTube, Gene Clark - Train Leaves Here This Morning (пристапено на 22.3.2017)
 27. DISCOGS, The Clash ‎– London Calling (пристапено на 9.5.2020)
 28. DISCOGS, Kraftwerk ‎– Trans Europa Express (пристапено на 28.12.2020)
 29. Discogs, Creedence Clearwater Revival ‎– Bayou Country (пристапено на 30.4.2020)
 30. DISCOGS, The Creatures – Feast (пристапено на 16.8.2021)
 31. YouTube, Traction in the Rain (пристапено на 8.2.2021)
 32. Crosby, Stills & Nash ‎– Crosby, Stills & Nash (пристапено на 23.1.2017)
 33. The Long Ryders – State Of Our Union (пристапено на 12.4.2023)
 34. DISCOGS, Joni Mitchell ‎– Court And Spark (пристапено на 19.8.2018)
 35. YouTube, Mission Of Burma - VS. - Full Album (пристапено на 13.5.2017)
 36. YouTube, Back Stabbers 1972 - The O'Jays (пристапено на 30.5.2019)
 37. DISCOGS, Public Enemy ‎– Apocalypse 91... The Enemy Strikes Black (пристапено на 25.8.2019)
 38. YouTube, Rancid - ...And Out Come The Wolves [1995 (Full Album) (пристапено на 22.8.2017)]
 39. YouTube, The Rolling Stones Silver Train (пристапено на 7.3.2018)
 40. The Roches – The Roches (пристапено на 10.10.2023)
 41. YouTube, John Fogerty Centerfield Full album vinyl LP (Original release, including Zanz Kant Danz) (пристапено на 5.7.2017)
 42. DISCOGS, The Jam ‎– The Gift (пристапено на 17.6.2020)
 43. IMDb, The General (1926), Awards (пристапено на 6.2.2016)