Википедија:Избрана снимка/2016/април

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медиумски содржини прикажани на Главната страница во текот на месец април 2016 година.


1 април 2016 2 април 2016
Missing Square Animation.gif

Анимација на загатката на исчезнатиот квадрат.

Спот на француската нумера Les voyages de l'âme („Патувања на душата“, 2012) во стилот шугејзинг.
3 април 2016 4 април 2016

Влечна скела меѓу Екере и Аделсе, Шведска.

Скијалиштето Леле Крозе и Женевското Езеро од воздух.
5 април 2016 6 април 2016

Огномет за празникот Ојден во Тојота, Јапонија.

Вежба на превртување кајак во базен.
7 април 2016 8 април 2016

Индијка како си го мие детето. Снимка од 1906 г.

Медуза во Џеновскиот аквариум, Италија.
9 април 2016 10 април 2016

Џабал Хафит кај градот ел-Ајн во емиратот Абу Даби.

Забрзана снимка на улица со расцветани цреши во Нерима, Токио.
11 април 2016 12 април 2016

Забавена снимка од вечерниот пазар во Краби, Тајланд.

Предавање за оригиналноста на едно дело по предметот авторско право на Правниот факултет на Харвард.
13 април 2016 14 април 2016

Карневалски танц „коко“ во Ејбар, Баскија.

Старинско производство на бонбони во Холандија. Прилог од 1975 г.
15 април 2016 16 април 2016

Илустрација на Бојл-Мариотовиот закон за односот меѓу зафатнината и притисокот.

Јапонски долгоопашник (Takydromus tachydromoides) во паркот Китаномару, Токио.
17 април 2016 18 април 2016

Будистички монаси во Сеул, Кореја играат обреден танц за роденденот на Буда во 2012 г.

Катастрофа во погонот за нафта и асфалт „НЕДПАМ“ во Висинген, Холандија. Снимка од 1924 г.
19 април 2016 20 април 2016

Настап на танцовата група „Електро-техно неонски богови“ (電音三太子) во Тајпеј, Тајван.

Растеж на лимски грав (Phaseolus lunatus). Забрзана снимка.
21 април 2016 22 април 2016

Патување по улицата Маркет Стрит — снимка направена на трамвај во Чикаго, 1906 г.

Приказ на Манделбротов фрактал исцртан со програмот Fract
23 април 2016 24 април 2016

Петте неми филмови со денес изумрениот тасмански волк во Хобартската зоолошка градина, Тасманија.

Слетување и полетување на аеродромот „Тенцинг-Хилари“, околу 33 км Монт Еверест.
25 април 2016 26 април 2016

Милиј Балакриев: „Шопеновска свита“, оп. 11 – Мазурка во изведба на Сингапурскиот симфониски оркестар.

Лав (Panthera leo) како шета по пат во националниот парк Кругер, ЈАР.
27 април 2016 28 април 2016

Електричен состав „81-717.5A/714.5A“ на Кружната линија („Кољцеваја“) на Московското метро.

ФК Лех Познањ на Градскиот стадион во Познањ, Полска.
29 април 2016 30 април 2016

Кавга меѓу двајца аматерски критичари на уметноста која трае додека не се согласат за трето дело. Анимација во режија на Берн Леонард.

Воздухоплов „Ербас А380“ товарен со пратки од Тулуза, Франција за Доха, Катар.

Функција[уреди извор]

  • Избрана медија на главната страница за месец април 2016 година.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот