Бојл-Мариотов закон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Анимација која го покажува односот помеѓу притисокот и волумеот при константно количество и температура.

Бојл-Мариотов закон дел од гасните закони кој се однесува на идеален гас. Овој закон го опишува обратно пропорционалниот однос помеѓу апсолутниот притисок и волуменот на гасот, ако температурата е константна во затворен систем.[1][2] Овој закон е наречен по хемичарот и физичар Роберт Бојл, кој го објавил во 1662 година.[3] Законот гласи:

За фиксно количество на идеален гас чуван на фиксна температура, P [притисокот] и V [волуменот] се обратно пропорционални (доколку едниот се зголемува, другиот се намалува).

— [2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Levine, Ira. N (1978). "Physical Chemistry" University of Brooklyn: McGraw-Hill
  2. 2,0 2,1 Levine, Ira. N. (1978), p12 gives the original definition.
  3. J Appl Physiol 98: 31-39, 2005. Free download at Jap.physiology.org