Википедија:Избрана снимка/2018/септември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец септември 2018 година.


1 септември 2018 2 септември 2018

Занимањата архитект, пожарникар и флорист во детскиот град Кидбург, Санкт Петербург, Русија, 2018 г.

Такси-комбе во Лагос, Нигерија.
3 септември 2018 4 септември 2018

Забрзана снимка од Љубљана.

Либрацијата на Месечината во текот на еден месец.
5 септември 2018 6 септември 2018

Документарец за Википедија на тамилски јазик.

Настанок на една црна дупка од супернова.
7 септември 2018 8 септември 2018

Народен танц во Нигерија по повод важни свечености.

Калифорниски морски лав во зоолошката градина во Вупертал.
9 септември 2018 10 септември 2018

Затемнувањето на Месечината во јули 2018 г. гледано од Екатеринбург, Русија.

Радиотелескопи на ALMA во Чахнантор, 2011 г.
11 септември 2018 12 септември 2018

Зигмунд Фројд зборува на англиски за своите достигнувања на снимка од 1938 г.

Едрење на даска во Мамаја, Романија.
13 септември 2018 14 септември 2018

Широк поглед на манастирот Басго во Ладак, северна Индија.

Чота Дара — еден од најтешките превои на Хималаите.
15 септември 2018 16 септември 2018

Уметничкото наследство на приморскиот град Пиран, Словенија.

Денес се одбележуваат 60 години од основањето на НАСА.
17 септември 2018 18 септември 2018

Отворање на еден сончоглед (забрзана снимка).

Сечење торта.
19 септември 2018 20 септември 2018

Тропски вечерикраткометражен нем филм од 1920 г.

Интервју со д-р Јуџин Паркер — пионер во полето на хелиофизиката.
21 септември 2018 22 септември 2018

Аладин и чудесната ламба — нем детски филм од 1917 г.

Традиционална малезиска музика снимена во Сингапур, 1903 г.
23 септември 2018 24 септември 2018

Сара Бернар снимена во 1918 г. како ја рецитира поемата Молитва за нашите непријатели од Луј Пајен.

Песната На месечевиот сјај (Au clair de la lune) снимена од Едуар Леон Скот де Мартенвил во 1860 г. Се смета за најстарата постоечка звучна снимка во историјата.
25 септември 2018 26 септември 2018

Раскажување за дејноста на четникот Ѓорѓи Поп Стојанов на месниот малешевско-пирински дијалект.

Глен или Гленда — докудрама на Ед Вуд од 1953 г. во која се обработува другополовото облекување и транссексуалноста. Се смета за еден од најлошите филмови на сите времиња.
27 септември 2018 28 септември 2018

Силна егзотермна реакција при согорување на етанол. Опит изведен на Институтот за хемија во ПМФ, Скопје.

Шема на направа за масена спектрометрија.
29 септември 2018 30 септември 2018
[[Податотека:|мини|центар|245п]]

Ѕвездено небо над планината Худ во Орегон, САД.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец септември 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот