Википедија:Избрана снимка/2009/април

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец април.


1 април 2009 2 април 2009

„Боже, колку е убаво кога ја гледам“ (Dieu qu'il la fait bon regarder) од Клод Дебиси, во изведба на Камерниот хор на Мичигенскиот технолошки институт.

Индијци маршираат во Португалска Гоа во 1955 (видеоснимка)
3 април 2009 4 април 2009

Соната во Ц (K159) од Доменико Скарлати

Моторен спасувачки чамец на Американската морнарица (видеоснимка)
5 април 2009 6 април 2009

„Шеснаесет валци за пијано, четири раце“ (Оп. 39), Бр. 4 во Е-мол, од Јоханес Брамс

Хроматска фантазија и фуга во д-мол“ (BWV 903) од Јохан Себастијан Бах
7 април 2009 8 април 2009

Соларното летало „Хелиос“ над Кауаи, Хаваи.

Симфонија Бр. 5 во ц-мол (Оп. 67), II став: Анданте кон мото од Лудвиг ван Бетовен
9 април 2009 10 април 2009

„Одекнува во пофалби“ (Resonet in laudibus) од Орландо ди Ласо

Месечевиот модул Аполо 15 се спојува со сервисниот модул (видеоснимка)
11 април 2009 12 април 2009

„Песна на тореадорот“ во изведба на Њујоршкиот симфониски оркестар „Дамрош“

„Блуз за големиот пат“ (Big Road Blues) од музичарот Томи Џонсон
13 април 2009 14 април 2009

Инсерт од немиот филм „Месарче“ (The Butcher Boy), (1917) (видеоснимка)

Дел од ораториумот „Месија“ од Георг Фридрих Хендл во изведба на Концертниот хор „Катер“ при Мичигенскиот технолошки институт
15 април 2009 16 април 2009

Сцени од претседателствувањето на некогашниот американски претседател Вудро Вилсон (видеоснимка)

Виолинска соната Бр. 9 во А-дур („Кројцер“, Оп. 47), Став 1, од Лудвиг ван Бетовен
17 април 2009 18 април 2009

„Шеснаесет валци за пијано, четири раце“ (Оп. 39), Бр. 13 во Е-мол, од Јоханес Брамс

Симулација на орбитата на една комета (видеоснимка)
19 април 2009 20 април 2009

Горила како јаде (видеоклип)

„Миса Бр. 2 во Г-дур“ (D 167), II став: „Глорија“, од Франц Шуберт
21 април 2009 22 април 2009

Грантова зебра (Equus burchelli boehmi) во Дизниевото животинско царство (видеоснимка)

Поглед на езерото О Дер, Ла Плат Тај, Белгија
23 април 2009 24 април 2009

Бр. 36. „Се издигаш“ (Thou art gone up on high) од ораториумот „Месија“ од Георг Фридрих Хендл

Американски маринци даваат војничка заклетва
25 април 2009 26 април 2009

Космонаути од Скајлаб 1 се забавуваат во вселената

Увертира во „Дон Џовани“ (K527) од Волфганг Амадеус Моцарт
27 април 2009 28 април 2009

Став 2 (Ларго) од „Пролет“, од „Четири годишни времиња“ од Антонио Вивалди

Ловецот F-14 Tomcat ја надминува брзината на звукот (видеоснимка)
29 април 2009 30 април 2009

„Пијано концерт Бр. 1“, став 3 и 4, од Франц Лист

Ода 2: „Добредојде на сите“ (Welcome to All) од Хенри Персел
  • Избрана медија на главната страница за месец април.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија содржината лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот