Волфганг Амадеус Моцарт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Волфганг Амадеус Моцарт
Wolfgang Amadeus Mozart Signature.svg

Волфганг Амадеус Моцарт (герм. Wolfgang Amadeus Mozart; Салцбург, 27 јануари 1756 - 5 декември 1791 во Виена) — австриски композитор, автор на 179 музички дела кој се смета за еден од најголемите композитори на европската класична музика. Тој создал неверојатно големо дело на камерни, симфониски, религиозни и оперски дела за различни соло инструменти, особено за пијано.

Животопис[уреди | уреди извор]

На денот на погребот, Виена не му се оддолжила на човекот кој нејзиното име го прославил низ целиот свет. Моцарт бил погребан во заедничката гробница за сиромашни, а неговиот сандак никој не го испратил, освен неговото куче. Негови најпознати дела се оперите „Волшебната флејта“, „Свадбата на Фигаро“ и „Дон Жуан“.[1]

Влијание и значење[уреди | уреди извор]

Гете имал високо мислење за творештвото на Моцарт кого го сметал за гениј. Според него, сите Моцартови дела имаат трајна вредност чија творечка сила ќе се пренесува од поколение на поколени и веројатно никогаш нема да се потроши.[2]

Моцарт како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Моцарт се јавува како инспирација или тема во разни гранки на уметноста и во популарната култура, како на пример:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Landon 1990, стр. 171
  2. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 21.
  3. „Izabrana bibliografija Jaroslava Sajferta“ во: Jaroslav Sajfert, Stub kuge. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 93-94.