Горила

Од Википедија — слободната енциклопедија
Горили
Западен горила
(Gorilla gorilla)
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Primates
Натсемејство: Hominoidea
Семејство: Hominidae
Потсемејство: Homininae
Племе: Gorillini
Род: Gorilla
I. Geoffroy, 1852
Типски вид
Troglodytes gorilla
Savage, 1847
Видови

Gorilla gorilla
Gorilla beringei

Распространување на горилите
Синоними
  • Pseudogorilla Elliot, 1913

Горилата спаѓа во редот примати во семејството човеколики мајмуни. Постојат три подвида горили: западен горила, рамничарски горила (со околу 45 000 единки) и планински горила (само 650 единки). Горилите живеат во тропските шуми во централна Африка и во тамошните планини на надморска височина до четири илјади метри. Тоа е најголемиот мајмун. Мажјакот е висок до 2,30 метри и тежок до 300 килограми; женките се помали. Во својата природна средина горилите живеат околу 35 години. Горилата нема точно определено време за спарување. По периодот на носење што трае околу 9 месеци, женката раѓа едно младенче кое останува закечено за нејзиниот стомак следните два и пол месеци. Доењето трае една година, но уште три години женката се грижи за своето младенче, а дури потоа повторно се спарува.