Хенри Персел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Pортрет на Персел од Џон Клостерман

Хенри Персел (IPA: /ˈpɜrsəl/; 10 септември 1659 - 21 ноември 1695), најзначаен англиски барокен композитор од времето на ренесансата. Компонираше опери, химни, оди, црковна музика, сонати и друго. Негови главни дела се оперите „Дидона и Енеј“, „Вилинска кралица“ и „Кралот Артур“.