Википедија:Избрана снимка/2016/јануари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец јануари 2016 година.


1 јануари 2016 2 јануари 2016

Баратанатјам — традиционални ведски песни шлоки за почетници.

Снимка од Сан Франциско по катастрофалниот земјотрес во 1906 г.
3 јануари 2016 4 јануари 2016

Беджих Сметана: Полка во а-мол од циклусот „Спомени од Чешка во облик на полка“ (Vzpomínky na Čechy ve formě polek), оп. 12 во избедба на Вероника Птачкова, на концерт приреден од Викимедија Чешка по повод десетгодишнината на Википедија.

Воздушна снимка од испитувачкиот терен на Институтот за истражувања на снег и лавини на Вајсфлујох (2.536 м) кај Давос, Швајцарија.
5 јануари 2016 6 јануари 2016

Мермерна краба (Pachygrapsus marmoratus) како трага по храна во Јадранското Море.

Обука во Норвешка на Кралското воено воздухопловство на Британија за НАТО во 1966 г. Опфатени се изработка на вреќа за спиење од падобранска ткаенина, снегостапалки од гранки и копање на засолништа.
7 јануари 2016 8 јануари 2016

Мајкл Кларк зборува за програмот на Индија за испраќање луѓе во вселената и ракетите што ќе го овозможат тоа.

Чукање на табла.
9 јануари 2016 10 јануари 2016

Снимка од нуклеарна проба во САД, ~ 1955 г.

Песната „Филозофија“ (Philosophie) од Елиза Меркур. Чита: Лора Дисар на француски јазик.
11 јануари 2016 12 јануари 2016

Промотивно видео за "0 A.D. Alpha 12 Loucetios" — дванаесетта алфа-верзија на 0 A.D., бесплатна игра со отворен код чија тематика е војување во антиката

Јаванска мурена (Gymnothorax javanicus) снимена на ноќно нуркање во Црвеното Море, Египет.
13 јануари 2016 14 јануари 2016

Шпица за филмот Je lutte donc je suis („Се борам, значи постојам“) од Јанис Јулунтас.

Изработка на традиционална играчка од кокосово влакно. Басудејпур, Ориса, Индија.
15 јануари 2016 16 јануари 2016

Дел од партија брзопотезен шах во јуниорска конкуренција.

Дел од натпревар во карлинг. Швајцарска лига во сезоната 2012/2013.
17 јануари 2016 18 јануари 2016

Разни воздушни, водни и јавачки каскадерски вештини. Почеток на XX век.

Репортажа на AlterJT за браната Сиванс.
19 јануари 2016 20 јануари 2016

Забрзана 24-часовна снимка од горната комора на преводницата Мирафлорес, Панамски Канал.

Тлеечко празнење на електрична струја во цевка со низок притисок. Извел: проф. Оливер Зајков. Институт за физика на Природно-математичкиот факултет во Скопје.
21 јануари 2016 22 јануари 2016

Меѓууниверзитетски натпревар во кошарка во инвалидски колички во арената на Вустерскиот универзитет, Англија.

Прелет над Туркменистан, истокот на Каспиското Море, па сè до југоисточна Кина, снимен од Меѓународната вселенска станица на 21 октомври 2011 г.
23 јануари 2016 24 јануари 2016

Натпревар во дисциплината возење на Светското првенство во коњички спортови 2014 во Бордо, Франција.

Интервју со Ворд Канингем — изумител на викито.
25 јануари 2016 26 јануари 2016

Ерик Рињо од НАСА објснува за движењето на ледената покривка на Гренланд.

Село во Пенџаб во 1925 г.
27 јануари 2016 28 јануари 2016

Блокада од демонстранти пред Градскиот дом во Тулуза, Франција. Снимено на 3 декември 2014 г.

Забрзана снимка на изградбата на спортската сала „Павилјон“ на Универзитетот на Мисисипи во Оксдорд, Мисисипи. Снимката е направена во петминутни интервали помеѓу 23 мај 2014 и 2 јануари 2016 г. (понеделник до петок, 07:00-17:00 ч.).
29 јануари 2016 30 јануари 2016

Песната „Ако загинам таму…“ (Si je mourais là bas…) од Гијом Аполинер. Чита: Арно Сотјо на француски јазик.

Локхид Мартин X-35 — полетување, маневри, дополнување гориво и слетување.
31 јануари 2016

Спот на песната „Тора-Џајгантик“.

Функција[уреди извор]

  • Избрана медија на главната страница за месец јануари 2016 година.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот