Википедија:Избрана снимка/2017/март

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец март 2017 година.


1 март 2017 2 март 2017

Снимка од подводна роботска камера за истражување на морското дно на бродот „Океанос експлорер“ во Мексиканскиот Залив.

Забрзани снимки на разни места во градот Бризбејн, Австралија, снимени во февруари-март 2013 г.
3 март 2017 4 март 2017

Сина водена девица (Enallagma cyathigerum) како положува јајца на четирилисна разноротка (Marsilea quadrifolia).

Воени авиони како полетуваат од рускиот носачАдмирал Кузнецов“ во Баренцовото Море упатени некаде во Мурманската област.
5 март 2017 6 март 2017

Некои примери на пустинска флора и фауна во Финикс, Аризона, САД.

Разни деца.
7 март 2017 8 март 2017

Хелен Калдикот, најистакнатиот антинуклеарен деец во светот говори на темата дали нуклеарното разоружување е достижно.

Маратскиот филм Адми (1939) за полицаец кој се жени со проститутка за да ѝ овозможи чесен живот, но се соочува со осуда во општеството.
9 март 2017 10 март 2017

Мало панорамско тркало на човечки погон во Женева за време на Државотворниот празник на Швајцарија.

Срна (Capreolus capreolus, мажјак) во Камберленд, Англија.
11 март 2017 12 март 2017

Прелед над езерото Ван Норден во округот Плејсер, Калифорнија, САД.

Кафеав бакарец (Aricia agestis, женка) во природен резерват кај Дармштат во Хесен, Германија.
13 март 2017 14 март 2017

Возење по Крајбрежниот автопат „Марина“ во Сингапур.

Забрзана снимка на хоризонтското патување на Сонцето гледано од поларната станица „Мекмердо“, Росов Остров, Антарктик.
15 март 2017 16 март 2017

Балеарска жаба (Bufo balearicus, мажјак) како се огласува во Сан Винченцо, Тоскана, Италија.

Регатата „Барковјанка“ (Барколана) — најголемиот едренички настан во Средоземјето, од Трст (Италија) и завршува во Копер (Словенија) и назад. Во 2010 г. учествувале 1852 едреници.
17 март 2017 18 март 2017

Забрзана снимка на возење низ тунелот „Порт Мајами“ во Мајами, Флорида, САД.

Забрзана снимка на воз „Вивек Експрес“ од Дибругар до Кањакумари — најдолгата железничка линија во Индија. Долга е со 4.273 км и се покрива за 85 часа.
19 март 2017 20 март 2017

Маслиноберачка во Мартинборо, Нов Зеланд

Забрзана снимка: Преминување на Панамскиот Канал од Карипското Море во Тихиот Океан.
21 март 2017 22 март 2017

Јазичната конференција „Еписен“ во склоп на првиот франкојазичен викисобир во Париз (август 2016).

Забрзана снимка летање со балон над Алпите, од Зонтхофен до Зег во областа Алгој, Германија.
23 март 2017 24 март 2017

Спортски настан „Ден на британското поло“ во Австралија.

Анасонова ластовичарка (Papilio zelicaon) во Ричмонд, Калифорнија, САД.
25 март 2017 26 март 2017

Уличен забар во Ачех, Индонезија.

Секојдневен живот на Меѓународната вселенска станица, 2015 г.
27 март 2017 28 март 2017

Разни видови храна.

Како да успеете кај темнокосите — краток филм на Морнарицата на САД од 1967 г. во кој на офицерите им се укажува на бонтонот при запознавањето девојки. Продолжеток на Русокосите претпочитаат отмени момци (1965).
29 март 2017 30 март 2017

Трчањето на гепардот претставено во забавени снимки.

Натпревар во пожарникарство во Толмин, Словенија.
31 март 2017

Главната железничка станица во Берлин.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец март 2017 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот