Википедија:Избрана снимка/2016/февруари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец февруари 2016 година.


1 февруари 2016 2 февруари 2016

Facets of our Music, our Instruments („Аспекти на нашата музика, нашите инструменти“) — филм за историјата на индиската музика и инструменти.

Американскиот цртан филм Гуливеровите патувања (1939).
3 февруари 2016 4 февруари 2016

Извештај на НАСА и НОАА во кој се вели дека 2015 била убедливо најтоплата година во целата историја на мерење.

Десеткратно забавена снимка од рушењето на кулата „AfE“ во Франкфурт, Германија на 2 февруари 2014 г.
5 февруари 2016 6 февруари 2016

Heritage Place („Место од оставнината“) од албумот The Simple Life („Едноставниот живот“), Дел 1. Композитор и изведувач: Џош Вудвард.
7 февруари 2016 8 февруари 2016

Демонстрација на градилиштето на браната Сиван, Франција. Дента младиот демонстрант Реми Фрес го загубил животот од светлозвучна граната фрлена од полицијата.

Прелет над урнатините на Берлин во јули 1945 г.
9 февруари 2016 10 февруари 2016

Забрзана снимка од пренос на багаж на Франкфуртскиот аеродром.

Песната „Декемвриска ноќ“ (La Nuit de décembre) од Алфред де Мисе. Чита: Бернар Гаид на француски јазик.
11 февруари 2016 12 февруари 2016

Обредни скалишта на реката Ганг во Варанаси, Индија на снимка од 1899 г.

Забрзана снимка на склопувањето и испробувањето на контејнерски брод од класата „Маерск Тројно Е“.
13 февруари 2016 14 февруари 2016

Интервју на викиизвестувач со уругвајскиот политиколог Адолфо Гарсе за тековните состојби во земјата.

Cosmos Laundromat (Перална „Космос“) — слободен анимиран филм изработен со прогрмаот Blender.
15 февруари 2016 16 февруари 2016

Спот на Ејџенс Камулус.

Активистички документарец за изјаснувањето за независност на Каталонија. Автор: AlterJT.
17 февруари 2016 18 февруари 2016

Индиска инструментална музика.

Командантот на мисијата „Аполо 11“, Нил Армстронг (1930–2012) се спушта од модулот и со тоа станува првиот чове што стапнал на Месечината.
19 февруари 2016 20 февруари 2016

Портрети од kynd. Самосоздадени портрети споделени под лиценца Криејтив комонс.

Одеднаш (Suddenly, 1954) — американски филм ноар во режија на Луис Ален и сценарио на Ричард Сејл.
21 февруари 2016 22 февруари 2016

Извадок од филмот „Се борам, значи постојам“ (Je lutte donc je suis) од Јанис Јулунтас.

Товарното летало „Спејс-екс Драгон“ (SpaceX Dragon) кко пристига на Меѓународната вселенска станица на 20 април 2014 г. со речиси 5.000 фунти (2268 кг) научни опити и залихи за посадата на Експедицијата 39.
23 февруари 2016 24 февруари 2016

Квартетот „Сан Франциско“ ја изведува нумерата Рок енд рол хучи ку од Рик Деринџер во 2013 г.

Роење — збирно поведение на животни со слична големина.
25 февруари 2016 26 февруари 2016

Етел: вокал, синтисајзер, миксета во живо; Радикалибар: гитара, синтисајзер, миксета во живо, музичка продукција; од Вено пара лас адас.

Сина рамноношка (Platycnemis pennipes) како се мие.
27 февруари 2016 28 февруари 2016

Советски играчки (1924) од Ѕига Вертов — првиот советски анимиран филм.

Преработка на Челични солзи од CASIA со програмот Blender и отворениот проект Mango!
29 февруари 2016

Нумери од боливудскиот филм Бендан (1940) во режија на Н.Р. Ачарја.

Функција[уреди извор]

  • Избрана медија на главната страница за месец февруари 2016 година.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот