Википедија:Избрана снимка/2009/октомври

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец октомври.


1 октомври 2009 2 октомври 2009

Втора книга на мадригали, 1st песна, дел 1: „Дури ни новата зора не изгреја“ (Non si levav'ancor l'alba novella) од Клаудио Монтеверди

Чарлс Линдберг пристигнува во Брисел откако го прелетува Атлантскиот Океан во авионот „Духот на Сент Луис“. (видеоинсерт)
3 октомври 2009 4 октомври 2009

„Беатриса и Бенедикт“, од Хектор Берлиоз

Робот става бактериска култура во Петриево чинивче (видеоинсерт)
5 октомври 2009 6 октомври 2009

„Шеснаесет валци за пијано, четири раце“ (Оп. 39), Бр. 10 во Г-дур, од Јоханес Брамс

Бахова фуга во аранжман за гудачки квартет (Хес 38),
од Лудвиг ван Бетовен
7 октомври 2009 8 октомври 2009

Поморска битка за време на Првата кинеско-јапонска војна во 1894 г. (извадок)

Симфонија Бр. 5 во Ц-мол (Опус 67), IV став: „Алегро“, од Лудвиг ван Бетовен
9 октомври 2009 10 октомври 2009

„Павана за Заспаната убавица“, од „Мајката гуска“, од Морис Равел

Кревањето на Аполо 15 гледано од Месечината (видеоинсерт)
11 октомври 2009 12 октомври 2009

Три дувачки квинтети, „Квинтет Бр. 3“, II став, од Џузепе Камбини

Видеоинсерт со пеликани (Pelecanus onocrotalus).
13 октомври 2009 14 октомври 2009

Снежни врнежи во една населба (видеоинсерт).

Бр. 12. „Зошто, ни се роди дете“ (For unto us a child is born) од ораториумот „Месија“ од Георг Фридрих Хендл
15 октомври 2009 16 октомври 2009

Сцени од претседателствувањето на некогашниот американски претседател Двајт Ајзенхауер (видеоинсерт)

Пијано соната бр. 32 во Ц-мол (Опус 111), II став, од Лудвиг ван Бетовен
17 октомври 2009 18 октомври 2009

Виолински концерт во Е-мол (Оп. 64), III став, од Феликс Менделсон

Чекори на Месечината од космонаутот Баз Олдрин - Аполо 11 (видеоинсерт)
19 октомври 2009 20 октомври 2009

Бр. 2: „Венера“, од „Планетите“ (Оп. 32) од Густав Холст

Миса бр. 2 во Г-дур (D 167), V став: „Бенедикт“, од Франц Шуберт
21 октомври 2009 22 октомври 2009

Партита во а-мол (BWV 1013), од Јохан Себастијан Бах

Приготвување на доса (видеоинсерт)
23 октомври 2009 24 октомври 2009

Бр. 42. „Тој што живее на небесата“ (He that dwelleth in heaven) од ораториумот „Месија“ од Георг Фридрих Хендл

„Кралица на ноќта“ од „Волшебната флејта“, од Волфганг Амадеус Моцарт
25 октомври 2009 26 октомври 2009

Видеоснимка од слетувањето на Аполо 15 во море

Кларинетски концерт во А-дур (K. 622), III став: „Рондо: Алегро“, од Волфганг Амадеус Моцарт
27 октомври 2009 28 октомври 2009

Став 2 (Адаџо молто) од „Есен“, од „Четири годишни времиња од Антонио Вивалди

Месершмит Бф 109 во лет (видеоинсерт)
29 октомври 2009 30 октомври 2009

„Дело за обоа и харфа“ од Габриел Форе, во аранжман за фагот и пијано

Ода 6 „Тогаш кренете глас“ (Then Lift Up Your Voices) од Хенри Персел
31 октомври 2009

„О, како знаеше да сака таа Германка“ (Oh, How That German Could Love) од Ирвинг Берлин
  • Избрана медија на главната страница за месец октомври.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија содржината лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот