Википедија:Избрана снимка/2017/јануари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец јануари 2017 година.


1 јануари 2017 2 јануари 2017

Забрзана снимка: Квечерина над езерото Титикака кај Пуно, Перу.

Прелет над врвот Вајсфлујох (2.693 м) во Граубинден, Швајцарија.
3 јануари 2017 4 јануари 2017

Пејач од Индија.

Лизгање по песок.
5 јануари 2017 6 јануари 2017

Карлинг во Женева, Швајцарија.

Сурфање на плажата во Њупорт Бич, Калифорнија.
7 јануари 2017 8 јануари 2017

Краток рачно обоен нем филм Пеперуткин танц. Студија „Едисон“, 1895 г.

Прошетка по рушевините на мајанскиот град Коба на полуостровот Јукатан, Мексико.
9 јануари 2017 10 јануари 2017

Трамвајски сообраќај во Букурешт зиме.

Јапонскиот разурнувач „Атаго“ како заминува од пристаништето Перл Харбор, упатен да учествува во поморските вежби RIMPAC 2010.
11 јануари 2017 12 јануари 2017

Непознат вид на вилинско коњче во вир на вади. Рас ел-Хајма, ОАР.

Тихоокеанска ѕвечарка (Crotalus oreganus) во националниот парк Јосемити, Калифорнија, САД.
13 јануари 2017 14 јануари 2017

Фестивалот „Ледена разонода на Алстер“ во Хамбург, Германија.

Ботаничката градина Којшикава во Бункјо, Токио.
15 јануари 2017 16 јануари 2017

Прелет над планинската црква „Св. Петар“ во Гризон, Швајцарија.

Немиот филм Седум раздобја (1905) во режија на Едвин Портер.
17 јануари 2017 18 јануари 2017

Проба на „Ајви кинг“ — најголемата фисиска бомба на САД (500 кт). Маршалски Острови, 16 ноември 1952 г.

Внатрешност на возот Талго 250 „Стриж“ на линијата Москва - Нижни Новгород.
19 јануари 2017 20 јануари 2017

Забрзана снимка (4 часа во 17 секунди) на месојадното растение капска росилка (Drosera capensis) како „јаде“ мувичка.

Снимка од подводна роботска камера за истражување на морското дно на бродот „Океанос експлорер“ во Мексиканскиот Залив.
21 јануари 2017 22 јануари 2017

Црвена верверица (Sciurus vulgaris) како јаде во паркот Тиергартен, Берлин.

Краткометражен образовен од 1953 г. со објаснување што е тоа атом, како извесни видови атоми оддаваат нуклеарна енергија, мирновременската употреба ваквата енергија и споердните производи на нуклеарната фисија.
23 јануари 2017 24 јануари 2017

Шаховска пеперутка (Melanargia galathea) на паламида во Хесен, Германија.

Прелет над гратчето Хинделопен, северна Холандија, со беспилотно летало DJI Phantom 3 Advanced.
25 јануари 2017 26 јануари 2017

Средна бела чапја (Ardea intermedia) како фаќа и јаде глушец. Дејборо, Квинсленд, Австралија.

Кратка вечерна снимка од подрачјето Пудунг во Шангај, Кина.
27 јануари 2017 28 јануари 2017

Воз со парна локомотива П36 на станицата Фрјазево, долж линијата Москва - Нижни Новгород.

Киножурнал од 1920-тите за осовременувањето на домовите и земјоделството во Запорожјето, Украина.
29 јануари 2017 30 јануари 2017

Снимка од подводна роботска камера за истражвуање на морското дно на бродот „Океанос експлорер“ во Мексиканскиот Залив.

Шумски глушец (Apodemus sylvaticus) како се фаќа во стапица.
31 јануари 2017

Каталонската група „Марек де Салт“ како прави човечка пирамида 5-8.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец јануари 2017 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за позиционирање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот