Википедија:Избрана снимка/2017/ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец ноември 2017 година.


1 ноември 2017 2 ноември 2017

Одвлекување на исечени дрва со коњ во шумата Гверн Ду, Велс.

Црвена лисица (Vulpes vulpes) како јаде мрша на самбар. Снимено со инфрацрвена камера.
3 ноември 2017 4 ноември 2017

Прелет над местата Јаџима и Кјоџима на островот Садо. Ниигата, Јапонија, мај 2017 г.

Разни патнички возови во Грција, мај 2017 г.
5 ноември 2017 6 ноември 2017

Огномет на пристаништето во Јокохама, Јапонија.

Копривен молец (Anthophila fabriciana) на цвет од вратика (Tanacetum vulgare) во шума кај Марбург, Хесен, Германија.
7 ноември 2017 8 ноември 2017

Поплава во Ла Грејнџ, Тексас, предизвикана од ураганот Харви. Снимка од полициски хеликоптер, 28 август 2017 г.

Клиноопашеста стрнарка (Emberizoides herbicola) како пее во природниот резерват во Пиражу, Сао Паоло, Бразил.
9 ноември 2017 10 ноември 2017

Семејство диви свињи (Sus scrofa) во Гевелсберг, Германија.

Полетување на амбулантен хеликоптер Ербас хеликоптерс Х135 (порано Еврокоптер ЕЦ135) од парк во Германија, 2015 г.
11 ноември 2017 12 ноември 2017

Трка на чудовишни теренци, септември 2017 г.

Изложба на дијаманти во Амстердам, 1949 г., со показно брусење за изработка на накит.
13 ноември 2017 14 ноември 2017

Видео за Петрозаводск и Петрозаводскиот универзитет, Русија — дело на студентите.

Трка на Формула 1 за Големата награда на холандија 1963 на патеката „Зандворт“.
15 ноември 2017 16 ноември 2017

Голема црвена водна девица (Pyrrhosoma nymphula) во Бугвалд кај Марбург, Хесен, Германија.

Прелет над плажата Фуџицука-хама кај Шибата, Ниигата, Јапонија.
17 ноември 2017 18 ноември 2017

Прелет над Делтата на Дунав кон Црното Море, Романија.

Селани во североисточна Индија објаснуваат традиционално земјоделство со палежи на секои 10 години.
19 ноември 2017 20 ноември 2017

Забрзана снимка на патничкиот крстосувач „Севен сис војаџер“ како заминува од пристаништето на Лорјан (Бретања, Франција), 2014 г.

Сцени од стариот терминал на меѓународниот аеродром во Питсбург, Пенсилванија на 5 август 1988 г.
21 ноември 2017 22 ноември 2017

Рибарче (Alcedo atthis) како јаде рипчиња. Англија, мај 2012 г.

Алтокумулусно небо над паркот Шинџуку Гјоен, Токио, 2015 г.
23 ноември 2017 24 ноември 2017

Магнетно лебдење и бездопирно топење на метал.

Црвена лисица (Vulpes vulpes) како фаќа глушец кај селото Белуша, Словачка.
25 ноември 2017 26 ноември 2017

Фестивал на светлината во Берлин, 2017 г.

Вулканскиот национален парк Лесен во североисточна Калифорнија, САД, 2002 г.
27 ноември 2017 28 ноември 2017

Малиот Алберт“ — опит посветен на условниот рефлекс на Џон Бродес Вотсон од 1920 г.

Едрилици од класата J во трка на светското првенство во 2017 г.
29 ноември 2017 30 ноември 2017

Првиот лет на патнички авион Иркут МС-21, мај 2017 г.

Соседи (1920) — американска нема комедија со Бастер Китон.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец ноември 2017 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот