Википедија:Избрана снимка/2009/февруари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец февруари.


1 февруари 2009 2 февруари 2009

„Нажалени духови мои“ од Костанцо Феста

Сцена од смртта на Бони Паркер и Клајд Бароу
3 февруари 2009 4 февруари 2009

„Дванаесет фрагменти“ од Петар Илич Чајковски

Мува-месарка се чисти
5 февруари 2009 6 февруари 2009

Шеснаесет валци за пијано, четири раце (Оп. 39), Бр. 2 во Е-Дур, од Јоханес Брамс

„Голем си ти, Господе“ од Жоскен Де Пре
7 февруари 2009 8 февруари 2009

Ербас А380 на писта при неговиот прв лет на 27 април, 2005.

Симфонија Бр. 3 во А-мол (Оп. 56), Став 1, од Феликс Менделсон
9 февруари 2009 10 февруари 2009

„Ми се замрачија очиве мои“ од Томас Луис де Викторија

Комодски варан во Дизниевото животинско царство (видео)
11 февруари 2009 12 февруари 2009

Три дувачки квинтети, Квинтет Бр. 1, Став 2, од Џузпе Камбини

„Течете, солзи мои“ од Џон Доуланд
13 февруари 2009 14 февруари 2009

Американскиот претседател Теодор Рузвелт на смотра на учениците во Сан Франциско (1903)

Октопод во движење
15 февруари 2009 16 февруари 2009

Бел пеликан (Pelecanus onocrotalus)

Виолинска соната Бр. 6 во Г-Дур (Оп. 30), Став 3, од Лудвиг Ван Бетовен
17 февруари 2009 18 февруари 2009

„30 Каприци за флејта“ (Оп. 107), Бр. 1: Темпо џусто, by Зигфрид Карг-Елерт

Тулин Блериот XI во лет
19 февруари 2009 20 февруари 2009

„Пеј јазику“ (на латински)

Миса Бр. 2 во Г-Дур (D 167), Став 1: Кирие, од Франц Шуберт
21 февруари 2009 22 февруари 2009

„Унгарски танци“ (WoO 1), Бр. 5 во г-мол (за оркестар), од Јоханес Брамс

Војничко будење со труба во изведба на член на Воениот оркестар на САД
23 февруари 2009 24 февруари 2009

„Кому од ангелите“, од „Месија“ од Георг Фридрих Хендл

Симфониско интермецо од „Кавалерија рустикана“ од Пјетро Маскањи. Во изведба на Фулданскиот симфониски оркестар под водство на Симон Шиндлер во Големата сала на Оранжеријата во Фулда, Германија на 10 октомври, 2002.
25 февруари 2009 26 февруари 2009

Шатлот „Колумбија“ го пробива звучниот ѕид. Ова е првиот во орбитната флота на НАСА. Првата негова мисија „STS-1“, траела од 12-14 април 1981 г.

„Концерт во Д за флејта“ (K314) од Волфганг Амадеус Моцарт
27 февруари 2009 28 февруари 2009

Алегро од „Зима“, од „Четири годишни времиња“, од Антонио Вивалди

Демонстрација на НАСА за контролиран пад (судир) Ова бил заеднички проект на НАСА и ФАА за тестирање на преживлив авионски пад со далечински управуван беспилотен Боинг 720.
  • Избрана медија на главната страница за месец февруари.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија содржината лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот