Википедија:Избрана снимка/2016/јуни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец јуни 2016 година.


1 јуни 2016 2 јуни 2016

Подрачјето Де Слифтер на островот Тексел, Холандија. Снимка од беспилотно летало.

Кривата на потенцијална енергија која го објаснува движењето на планетите (со Њутновиот закон).
3 јуни 2016 4 јуни 2016

Трка со говеда во Палакад, Индија.

Антонов Ан-225“ како слетува во Перт, Австралија по лет од Прага долг 15.580 км.
5 јуни 2016 6 јуни 2016

3Д-анимација на стомачни вежби со потклекнување.

Како работи диференцијалот кај еден автомобил. Прилог од 1937 г.
7 јуни 2016 8 јуни 2016

3Д-анимација на поворка по повод празникот Страстна Седмица во Кадис, Андалузија, Шпанија.

3Д-анимација на вежбата „исфрлање“ при кревање тегови.
9 јуни 2016 10 јуни 2016

Траектот „Карин“ преку протокот Скансундет, Шведска.

Жолтоуста плоскоопашка (Laticauda colubrina) како јаде мурена (Gymnothorax sp.), Фиџи.
11 јуни 2016 12 јуни 2016

Прошетка низ Богородичната црква во Лан, Пикардија, Франција.

Комодски варан (Varanus komodoensis) на островот Комодо, Индонезија.
13 јуни 2016 14 јуни 2016

3Д-анимација на појавувањето на хијатална кила.

3Д-анимација на поткожна инјекција.
15 јуни 2016 16 јуни 2016

Скршеница на иверот (буткната коска) од директен удар од автомобил (3Д-анимација).

Основни чекори во танцот бачата (3Д-анимација).
17 јуни 2016 18 јуни 2016

Гасеница на молец од родот Herpetogramma како си го поправа засолништето.

Показна снимка од Рим за четворни ултрависокоразделни (QFHD) екрани.
19 јуни 2016 20 јуни 2016

„Кварнвикенска мелница“ — поранешна воденица во Брома, Стокхолм.

Развој на ветрогонова габа (Pleurotus eryngii) во текот на една недела.
21 јуни 2016 22 јуни 2016

Водопадите на реката Атабаска во националниот парк „Џаспер“, Алберта, Канада.

Јапонски смокови (Elaphe climacophora) како се парат.
23 јуни 2016 24 јуни 2016
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
25 јуни 2016 26 јуни 2016
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
27 јуни 2016 28 јуни 2016

Камиј Сен-Санс — „Вовед и Рондо и капричозо“ (а-мол), оп. 28 (Оркестар на Скидморскиот колеџ).

Стоунволската буна на 28 јуни 1969 г. на Менхетн, Њујорк — клучен момент во стекнувањето на прaвата на ЛГБТ-заедницата во САД.
29 јуни 2016 30 јуни 2016

Јужната поларна светлина во текот на геомагнетна бура (степен KP6) кај езерото Браун, Западна Австралија на 7 март 2016 г.

Струјно коло со силоосетлив отпорник и светлечки диоди.

Функција[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец јуни 2016 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за позиционирање на снимка лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимка на денот